Доступність посилання

ТОП новини

Гірникам-пенсіонерам на Луганщині припинили видавати пільгове вугілля


Шахта на Луганщині
Шахта на Луганщині

Луганськ – На Луганщині гірники-пенсіонери обурені бездіяльністю влади. Згідно із законом, вони мають право на безкоштовне вугілля для побутових потреб. Однак у Луганській області близько 20 тисяч колишніх гірників, серед них багато інвалідів, а також вдови загиблих шахтарів змушені купувати паливо за свої кошти.

За українським законодавством, люди, які колись працювали на шахтах, мають безкоштовно отримувати вугілля для обігріву своїх будинків, адже і сьогодні багато сіл на Луганщині залишаються негазифікованими.

Гірник-ветеран Василь Усов, який живе у селищі Павлівка, за минулий рік вугілля не отримував. До того ж придбати вдосталь палива чоловікові складно, адже найближчі шахти закриті. Відтак виручають лише незаконні копанки, а вугілля доводиться економити.
Урочистості з нагоди видобутку мільйонної тонни вугілля


«Іншого виходу немає. Так би я спалював 3–4 відра вугілля на добу, а так спалюю, аби протриматися, аби можна було жити в кімнаті. Ну, 15 градусів, до 17 максимально, вище температура не піднімається. Всі шахти у нас закриті, проте на території селищної ради є п’ять копанок», – каже Василь Усов.

Щоб провести тендер, потрібні гроші

Постачанням вугілля опікується луганська дирекція держпідприємства «Укрвуглеторфреструктуризація», яка отримує гроші з держбюджету, а потім оголошують тендер для визначення постачальника.

Але, за словами директора підприємства Віктора Рябичева, цього року тендер не проводили, адже гроші з держбюджету ще не надійшли, і саме тому, каже він, пенсіонери і не отримують вугілля.

«Тому що не затверджена ще програма фінансування, а тендери проводять після затвердженої програми. А якщо гроші не дадуть, а ми проведемо тендер, і що потім? Це бюджетні гроші, до мене вони надходять у вигляді програми, затвердженої міністром», – каже Віктор Рябичев.

Питання, яке роками «тримають на контролі»

Представники влади обіцяють, що проблеми із видачею вугілля будуть вирішені. Голова Профспілки працівників вугільної промисловості, народний депутат від Партії регіонів Віктор Турманов запевнив, що вугілля почнуть постачати вже у цьому місяці. За його словами, у держбюджеті на це передбачено 240 мільйонів гривень.

«Думаю, з лютого ми почнемо забезпечувати людей вугіллям. Я сподіваюся, що в 2011 році ми підправимо стан справ з постачанням побутового палива людям, які отримують його за рахунок бюджетних коштів за статтею «реструктуризація». Як профспілка, ми завжди тримали на контролі це питання і завжди будемо тримати», – запевняє Віктор Турманов.

Проблеми із видачею пільговикам вугілля тривають декілька років. За друге півріччя 2010 вугілля отримали лише 30 відсотків пільговиків.

Загалом людям завинили 150 тисяч тонн палива. Існують борги навіть за 2004 рік. Щоб їх ліквідувати, потрібні мільярди гривень.

Гірників запрошують на переговори

Торік колишній міністр вугільної промисловості Юрій Ященко під час святкування 75-ї річниці стахановського руху пообіцяв повернути борги, але обіцянка так і залишилися лише у вигляді протоколу.

Громадські вугільні організації неодноразово зверталися у прокуратуру, листи надіслані також Президентові і в уряд. Реакція можновладців: провести у Києві «круглий стіл» для обговорення проблеми.

Проте гірники обіцянкам влади вірити особливо не налаштовані і не виключають проведення акцій протесту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG