Доступність посилання

ТОП новини

Українських військових направляють на війну – Гриценко


Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко заявляє, що рішення про відправлення українських миротворців у Кот-д’Івуар є рішенням про їхню участь у бойових діях. Про це він заявив на засіданні парламенту під час розгляду рішення Президента щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки Операції ООН у Кот-д’Івуарі.

За словами Гриценка, науково-експертне управління парламенту застерігає, що згідно з правовими підставами, визначеними резолюцією Ради безпеки ООН, миротворців можна відправляти в країну тільки на період до чотирьох тижнів, а «направлення на три місяці – це буде незаконно».

Як наголосив депутат, парламент сьогодні по суті вперше ухвалюватиме рішення про направлення українських військовослужбовців на війну. Він заявив, що «за словами генсекретаря ООН, там загроза громадянської війни». «Те саме говорить наше головне управління розвідки», – додав Гриценко.

За його словами, «це перший бойовий підрозділ, а не миротворчий, це пряма загроза нашим солдатам». Як повідомив депутат, із понад 40 країн, які мають контингенти в Ліберії і Кот-д’Івуарі, є мінімум десять західноєвропейських держав, які мають вертольоти, але не направляють їх туди, бо «поважають і шанують життя своїх солдат».

Гриценко наголосив: «Рада безпеки ухвалила рішення, яке порушило суверенітет країни – вона дала дозвіл Генсекретареві перебазувати наші вертольоти, не зазначаючи в дужках – за згодою України або за погодженням з Україною». За його словами, такі речі не можна залишати без реакції, бо «сьогодні – Кот-д’Івуар, а завтра буде Туніс чи Єгипет, чи куди завгодно».

Гриценко повідомив, що на засіданні профільного комітету під час розгляду цього питання, коли зайшла мова, хто захищатиме українських солдатів, міністр оборони Михайло Єжель сказав, що Пакистан. «Але ж Пакистан через неефективність управління цією операцією вирішив відкликати своїх миротворців», – сказав депутат. Він додав, що, за даними розвідки, «міжнародна спільнота скептично ставиться до силового втручання в Кот-д’Івуар».

Сьогодні Верховна Рада схвалила рішення Президента щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки Операції ООН у Кот-д’Івуарі. Згідно з рішенням, туди передбачається направити контингент загальною чисельністю до 60 осіб з числа миротворчого контингенту України, який діє у складі Місії ООН у Ліберії, у терміни, визначені Радою Безпеки ООН, на період до трьох місяців. Також рішення передбачає додаткове направлення в Кот-д’Івуар трьох бойових вертольотів Мі-24.
XS
SM
MD
LG