Доступність посилання

ТОП новини

Будинок голови Верховного суду Онопенка обшукали


Працівники Генеральної прокуратури та ГУБОЗ МВС України провели обшук у будинку голови Верховного суду України Василя Онопенка в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за статтею «шахрайство» проти його доньки Ірини.

Про це в суботу ввечері УНІАН повідомило поінформоване джерело у ВСУ.

За його словами, виходячи з наявності формальних підстав для обшуку, Онопенко як власник будинку забезпечив слідчому та працівникам ГУБОЗ МВС України необхідні умови для проведення ними відповідних дій.
«Наступного дня Онопенко довідався, що у цій справі фігурує не тільки його донька, а й він як Голова Верховного Суду», – зазначає джерело.
Продовжуючи тему, співрозмовник підтвердив, що мова у справі дійсно йде про позичання Іриною Онопенко грошей, але не в сумі 300 тисяч доларів, як стверджують ЗМІ із посиланням на Генпрокуратуру, а в сумі 50 тисяч.

«Вирішення таких спорів у цивілізований спосіб передбачене чинним цивільним законодавством. Очевидно, виходячи з цього, позичальник (Валерій Ксензенко) звернувся б до суду з позовом про стягнення з Ірини боргу у судовому порядку», – зазначив представник ВСУ. Але, за словами джерела, позов до суду він чомусь подав лише через два роки з моменту невиконання договору – 31 січня 2011 року. Крім того, позичальник уже наступного дня після подання судового позову, тобто 1 лютого 2011 року, звернувся до Генеральної прокуратури з заявою про притягнення позичальника та її колишнього чоловіка Володимира Котлярова, підпис якого також стоїть під угодою, до кримінальної відповідальності.

Також, за словами співрозмовника, викликає подив той факт, що кримінальну справу проти молодшої доньки Онопенка Генпрокуратурою було порушено надзвичайно оперативно – одразу після надходження заяви від позивача, хоча закон (стаття 97 КПК України) для перевірки заяви відводить десять днів, протягом яких збираються пояснення від громадян, витребовуються документи тощо.

Цікаво й те, зазначив представник ВСУ, що Генпрокуратура чомусь «ухопилася» за розслідування злочину, який за законом мають розслідувати слідчі міліції.

На його думку, не виключено, що «режисери» зазначеного «дійства» мають на меті штучно «прив’язати» Онопенка до цієї кримінальної справи, щоб зробити з нього організатора «шахрайства».

Більше того, зазначив співрозмовник, на такі думки наштовхує отримана інформація, що справу проти молодшої доньки Онопенка було порушено через кілька днів після того, як він отримав від деяких осіб, які «з недавніх пір щільно опікуються судовою системою», «делікатну» пропозицію добровільно піти з посади.

«Онопенка поставили перед вибором: або він негайно іде у відставку, або його доньку «посадять», – сказав, підсумовуючи співрозмовник.

4 лютого прес-служба Генпрокуратури підтвердила інформацію про порушення ГПУ кримінальної справи стосовно доньки голови Верховного Суду Василя Онопенка Ірини.
XS
SM
MD
LG