Доступність посилання

ТОП новини

У Києві – тиждень ретроспективи фільмів Олександра Довженка


Афіша з підписами відомих діячів світового мистецтва. Олександр Довженко
Афіша з підписами відомих діячів світового мистецтва. Олександр Довженко

Київ – У столиці розпочалася ретроспектива кінофільмів Олександра Довженка. Проект «Діаманти українського кіно. Відновлені фільми Олександра Довженка» включає показ відреставрованих фільмів режисера, серед яких зокрема і славнозвісна кінострічка «Земля». У Національному центрі Олександра Довженка рекомендують відвідати покази щонайменше для того, щоб побачити фільми відомого режисера у покращеній якості.

«Ніхто, крім Довженка, не зміг відтворити такої краси у чорно-білому кадрі», – полюбляв повторювати радянський кінорежисер Андрій Тарковський. А відомий американський кінознавець Льюіс Джекоб ше в 1930-х роках назвав Довженка «першим поетом кіно»…

Український кінооператор та режисер Сергій Лисецький мав можливість на власні очі побачити, як творить Олександр Довженко. «Це людина була дуже прозорлива, бачила значно далі, ніж інші, але, на жаль, не все змогла зробити», – розповів у коментарі для Радіо Свобода Сергій Лисецький.

Фільми Довженка нарешті відцифрували

Віднині фільми Олександра Довженка є не лише на плівці, але й у цифровому форматі. Це – результат державного замовлення українського Міністерства культу. Загалом, відновлення кінофільмів відомого українського режисера є спільним проектом Національного центру Олександра Довженка та однієї з російських фірм, яка займалася технічним аспектом питання. Там здійснили покадрову реставрацію кінострічок та цифрове відновлення зображення та звуку.

У новій якості фільми Олександра Довженка можна побачити у столичному кінотеатрі «Київ» – тут розпочалася ретроспектива найвідоміших праць режисера. Серед них – і славнозвісна «Земля». У 1930 році вже за тиждень після прем’єри стрічку зняли з показу, Довженка звинувачували у нехтуванні висвітленням класової боротьби та захисті куркулів. Кінофільм «Земля», який здобув неабияку славу у Європі, у Радянському Союзі реабілітували лише в середині 50-х, коли той потрапив до переліку найкращих фільмів усіх часів і народів.

Заступник директора Центру Довженка Ірина Клименко у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що окрім «дівіді» з фільмами створили й каталог, до якого увійшли анотації до кіноробіт Довженка, його біографія та сценарій «Україна в огні», яка так і не була екранізована.

Ірина Клименко впевнена, що фільми Довженка і нині знайдуть свого глядача. «Навіть німі фільми зараз викликають великий інтерес. А перші фільми Довженка – наприклад, «Ягідка кохання», її зараз ніде не побачите, окрім як у цьому проекті. Мені здається, це буде цікаво, подивитися старі фільми», – додає вона.

Ретроспектива фільмів Олександра Довженка триватиме до 11 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG