Доступність посилання

ТОП новини

Британський платний телеканал зазнав удару від Європейського суду


Лондон – Користувачі телебачення у країнах Європейського Союзу мають право застосовувати дешевші закордонні декодери для трансляції футбольних матчів чемпіонатів своїх країн. Такий офіційний висновок зробила головний юридичний експерт Європейського суду, найвищого суду ЄС у галузі європейського права. Цей висновок може докорінно змінити спосіб, у який англійська футбольна Прем’єр-ліга продає права на трансляцію матчів. Нині лише дві компанії мають право наживо транслювати матчі Прем’єр-ліги на британській території.

Висновок генерального адвоката Європейського суду Джуліан Кокотт ґрунтувався на позові англійської власниці пабу Карен Мерфі. Мерфі здалася надто дорогою місячна передплата каналу SKY Sport – одного з двох, що мають ексклюзивне право на пряму трансляцію матчів англійської Прем’єр-ліги з футболу. Тому вона знайшла дешевший спосіб трансляції матчів для відвідувачів свого пабу, передплативши грецький супутниковий канал NOVA.

Проте використання закордонної карти для перегляду є порушенням британського закону про авторські права. Адже Мерфі транслювала футбол від компанії, яка не має на те дозволу у Британії. Тож організація, що захищає права 20 клубів англійської Прем’єр-ліги, подала позов проти Мерфі до британського суду, який визнав її винною і розпорядився заплатити штраф. Вона подала апеляцію до Європейського суду, і тепер її справа стала ширшою справою про те, яким чином має відбуватися ліцензування трансляцій на терені країн Європейського Союзу.

«У висновку мовиться, що спосіб, яким Прем’єр-ліга продала право на трансляцію, становить подрібнення спільного ринку Європейського Союзу на ринки окремих країн. Це є порушенням правил внутрішнього ринку ЄС, бо обмежує свободу надання послуг. Тепер думку генерального адвоката врахують судді під час свого розгляду цієї справи», – зазначає оглядач Крис Фертвелз.

Ухвала суддів стане відомою через кілька місяців, але у переважній більшості випадків вони підтримують висновок генерального адвоката.

Грошові втрати компанії можуть становити 60-70 мільйонів фунтів на рік

Клуби англійської Прем’єр-ліги, яка була створена на початку 1990-х років, в останні роки заробили десятки мільйонів фунтів на попиті на право на трансляцію матчів. Це дозволило їм купувати найяскравіших світових футбольних зірок. Поруч з іспанською лігою англійська вважається найсильнішим національним чемпіонатом у світі. Прем’єр-ліга неодноразово подавала судові позови проти порушників, які транслювали англійські футбольні матчі наживо, використовуючи картки іноземних супутникових каналів.

Корпорація SKY нині одержує лише від пабів та клубів 200 мільйонів фунтів на рік (це близько 320 мільйонів доларів) за трансляцію її програм. Фахівці підрахували, що ухвала Європейського суду не на користь SKY може коштувати компанії 60-70 мільйонів фунтів на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG