Доступність посилання

ТОП новини

У Криму місцева влада закривається від преси


Сімферополь, – Скандальна ситуація днями виникла у Сакській міськраді в Автономній Республіці Крим, де депутати заборонили місцевому журналісту бути присутнім на сесії, а мер міста намагався силою його виштовхати із зали засідань. Редактор газети «Крим сьогодні» Андрій Крисько стверджує, що міськрада навмисно позбавила його акредитації, бо газета завжди критикувала місцевих чиновників. Експерти звертають увагу, що подібні ситуації, коли місцева влада закривається від преси, в останній місяць виникли одразу у кількох регіонах автономії.

Головний редактор сакської міськрайонної газети «Крим сьогодні» Андрій Крисько розповів у понеділок на прес-конференції в Сімферополі, що минулого тижня стосовно нього сакські посадовці застосували силу, щоб вигнати із зали засідань, де проходила сесія міськради.

За його словами, ще наприкінці минулого року, як тільки розпочала роботу міська рада нового скликання, він поштою надіслав заявку на акредитацію, однак відповіді не отримав, хоча має поштові документи про відправку заяви та отримання її у міськраді. Коли ж прийшов на сесію, депутати більшістю голосів проголосували за те, щоб його із зали засідань вивести:

«З’явившись на засідання сесії міськради, я зіштовхнувся з тим, що мене туди не допускають. Мене спробували вигнати із зали, я відмовився і викликав міліцію. У цей час міський голова спробував силою виштовхати мене з приміщення. При цьому вдарив по камері, намагався силою вирвати її з рук, що, звісно, виходить за рамки його посадових повноважень».

Андрій Крисько розповів, що між газетою і мером Сак Олегом Клюєм – давній конфлікт. Йому, як редакторові неодноразово погрожували, міський голова і міськрада подала на газету понад 30 позовів, у тому числі – з вимогою про судову заборону газеті оприлюднювати інформацію про діяльність міської влади «без документального підтвердження».

Писати про місцеву владу – або добре, або ніяк?

Представники сакської влади теж у понеділок провели у Сімферополі прес-конференцію і спростували заяву Андрія Криська про те, що мер проти нього застосовував фізичну силу. Що ж до рішення про видалення журналіста із зали засідань, то керівник юридичного відділу міськвиконкому Сак Руслан Гундаков спершу стверджував, що Андрій Крисько не був акредитований, бо міськрада не отримувала від нього жодних прохань про це, тож йому запропонували покинути сесію. Разом з тим виявилося, що не було прохань про акредитацію і від журналістів інших мас-медій, присутніх на сесії, хоча їм дозволили залишитися.

Тож потім Руслан Гундаков, а також керівник фракції Партії регіонів у міськраді Тетяна Боровик заявили, що журналіста вигнали, бо не знали, хто він. За їхніми словами, Андрій Крисько не відрекомендувався і поводив себе виклично: ходив по залу, тицяв в обличчя присутнім камеру, розмовляв під час засідання, що депутати розцінили як хуліганство.

Представники сакської влади також припустили, що конфлікт із газетою – насправді політичний. Адже її засновник був керівником передвиборгого штабу Юлії Тимошенко у Криму, а потім був обраний до міськради як висуванець партії «Третя сила», який, мовляв, «мститься».

Разом з тим, Тетяна Боровик зізналася, що видання їй не подобається: «Протягом діяльності цієї газети ми спостерігаємо виключно негатив. Жодного разу ця газета не написала нічого хорошого про місто, хоча у нас є хороші люди, чудові справи. Тільки критика заради критики. Ми, депутати у місті, вважаємо, що немає бути такої газети, яка, припустимо, налаштовує людей проти влади», – сказала депутат Сакської міськради.

Тим часом керівник Комітету захисту журналістів Криму Рагім Гумбатов повідомив Радіо Свобода, що подібна ситуація нещодавно виникла в Алупці, де депутати міськради вигнали зі свого засідання репортера місцевої газети «Алубіка». Скаржаться кримські журналісти і на мера Сімферополя, який уже тривалий час демонстративно відмовляється спілкуватися з пресою.


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG