Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі надали друге дихання Веймарському трикутнику


На запрошення президента Польщі Броніслава Коморовського до Варшави прибули президент Франції Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Анґела Меркель
На запрошення президента Польщі Броніслава Коморовського до Варшави прибули президент Франції Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Анґела Меркель

Варшава – У польській столиці сьогодні відбувся саміт лідерів Веймарського трикутника. На запрошення президента Польщі Броніслава Коморовського до Варшави прибули президент Франції Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Політики обговорили питання європейської безпеки та оборони, а також пріоритети польського головування в Європейському Союзі, що розпочнеться через 5 місяців.

Сьогоднішня зустріч лідерів Веймарського трикутника – перша після 5-річної перерви. Організація, створена у 1991-му, впродовж кількох останніх років фактично не функціонувала. Співпраця в рамках цієї структури завмерла, бо Трикутник виконав головні завдання, сформульовані 20 років тому – допоміг Польщі вступити у НАТО та в Європейський Союз.

Відновлення діяльності Веймарського трикутника – одна з виборчих обіцянок президента Польщі Броніслава Коморовського. Він вважає, що формат тристоронньої польсько-німецько-французької співпраці можна оновити. Мовляв, у рамках Веймарського трикутника потрібно інтенсивно зустрічатися не лише на рівні президентів та голів урядів, а й різних міністрів, а також громадських діячів.

Крім того, на думку польського президента, для сьогоднішньої зустрічі лідерів трьох держав у польській столиці є надзвичайно важлива причина. За його словами, Польща, яка невдовзі вперше головуватиме в Європейському Союзі, хоче узгодити з важливими європейськими партнерами свої головні завдання, зокрема щодо реалізації програм «Східного партнерства».

Чи стане трикутник квадратом?

У своїх промовах Ніколя Саркозі та Анґела Меркель наголосили на винятковій ролі, яку в ЄС щодо східних сусідів виконує Польща.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель запевнила: «Ми охоче приїхали сюди, щоб обговорити питання, які цікавлять наші країни. Зокрема, це поглиблення контактів із сусідами ЄС. Ми будемо гаряче підтримувати пріоритети, визначені Польщею на час її головування в ЄС, зокрема – білоруський та український напрямки зовнішньої політики ЄС, а також діяльність щодо інших держав, охоплених «Східним партнерством».

Ніколя Саркозі похвалив Броніслава Коморовського за його «наполегливість і відвагу» в процесі зміцнення співпраці Польщі з Росією. Він зауважив, що теперішнє потепління в польсько-російських стосунках відповідає очікуванням щодо Польщі у Франції та в Німеччині. Після такого ствердження президента Франції один із присутніх на прес-конференції французьких журналістів запитав, чи можливо, щоб Веймарський трикутник став так би мовити квадратом, тобто чи можна сподіватися приєднання до цієї організації Росії. Президент Польщі Броніслав Коморовський не відкинув участі в саміті Веймарського трикутника президента Росії, проте наголосив: «Було б доречним, якби в майбутньому вдалося організувати таку зустріч за участю президента Росії, ми можемо запросити його як гостя».

Як зазначають польські коментатори, запитання про можливе розширення Веймарського трикутника поставило польського президента в незручну ситуацію. Мовляв, Польща, ініціюючи відновлення Веймарського трикутника, передусім зацікавлена у поглибленні саме тристоронньої співпраці та пожвавлення контактів із найважливішими гравцями в Європейському Союзі. Тому Коморовський готовий бачити російського президента на саміті Веймарського трикутника як гостя, а не рівноправного учасника цієї організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG