Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Камерон назвав неспроможною британську політику «багатокультурного суспільства»


Лондон – Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон засудив давню британську політику багатокультурного суспільства. Цими вихідними у промові на конференції у Мюнхені він назвав її «неспроможною». Ця заява викликала шквал критики з боку опозиції та мусульманських організацій у Великій Британії.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон сказав, що політика багатокультурності, яку його країна сповідувала багато років, провалилася, і що вона частково відповідальна за ісламський екстремізм.

Камерон сказав це, виступаючи з промовою на мюнхенській конференції з проблем безпеки. Він також зазначив, що багато молодих британських мусульман звернулися до насильницьких ідеологій, бо не знайшли у Британії сильної колективної ідентичності.

Проте у промові прем’єра щодо багатокультурності виокремлювалася лише одна культура – мусульманська. Він зокрема зазначив, що британські мусульманські організації, які недостатньо роблять для боротьби з екстремізмом, слід позбавляти фінансової підтримки коштом платників податків. «Деякі організації, що називають себе представниками інтересів мусульманської громади, одержують великі суми громадських грошей, незважаючи на те, що роблять дуже мало для протидії екстремізму», – зауважив Камерон.

Він сказав, що британське суспільство повинно активніше протистояти екстремістським поглядам, незалежно від того, яким є колір шкіри людини, що їх сповідує. «Коли біла людина має неприйнятні погляди, наприклад, расистські погляди, ми справедливо їх засуджуємо. Та коли такі ж неприйнятні погляди і навіть дії походять від когось, хто не є білим, ми, якщо казати щиро, непокоїмося і навіть боїмося боротися з цим», – заявив прем’єр-міністр.

Ця промова свідчить про намір британського уряду кардинально змінити політику щодо етнічних та релігійних меншин. Камерон закликав до суспільства «більш активного лібералізму з м’язами», в якому жорстко просувалися б такі цінності, як рівні права, влада закону, свобода слова і демократія.

Вперше після приходу до влади у травні минулого року прем’єр Камерон говорив про ісламський екстремізм, що серйозно непокоїть британський уряд з того часу, як терористи-самогубці, які народилися в Англії, здійснили 2005 року напад на лондонський громадський транспорт, убивши при цьому 52 особи.

Заява Камерона нагадала про суперечливі ремарки, які торік зробила канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона теж назвала багатокультурне суспільство неспроможним і заявила, що Німеччина робить недостатньо для інтеграції іммігрантів.

Британський прем’єр зазначив, що за доктрини державної багатокультурності Британія начебто заохочувала різні етнічні групи жити окремим життям, окремо одні від одних та від англійського мейнстріму. Це позбавило деяких молодих мусульман коріння у британському суспільстві. А пошуки тотожності привели їх до екстремістської ідеології. Відповіддю на це, за його словами, має бути «значно менше пасивної толерантності, ніж було в останні роки, а значно більше активного, сильного лібералізму».

Камерон був дуже обережним у своїх словах і наголошував, що іслам як релігія і ісламський екстремізм – це різні речі.

Осуд у Британії

Але цього було недостатньо для мусульманських організацій у Британії, що відреагували на виступ Дейвіда Камерона із розчаруванням і навіть люттю. Зокрема, Мусульманська рада Британії заявила, що до мусульманської громади і далі ставляться як до «частки проблеми, а не як до частки її розв’язання».

Могамед Шафік, виконавчий директор Фундації «Рамадан», сказав, що виокремлення мусульман лише підсилює у британському суспільстві «істерію і параною щодо ісламу і мусульманської громади».

Багато хто скритикував виступ Камерона за недоречність його виголошення. Він пролунав у той самий день, коли дві тисячі членів крайньої правої організації «Англійська ліга оборони» проводили демонстрацію в етнічно мішаному місті Лютоні, протестуючи проти поширення ісламу в Британії. У зв’язку із цим міністр юстиції у тіньовому уряді опозиційної Лейбористської партії Садик Хан заявив, що Камерон пише пропаганду для «Англійської ліги оборони».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG