Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк: тютюнова війна


Нью-Йорк – Міськрада Нью-Йорка ухвалила новий закон, що забороняє куріння тютюну у парках, на пляжах і навіть на площі Таймс-сквер. Це, либонь, найсуворіший захід у боротьбі з курінням у Сполучених Штатах.

«Цього літа ньюйоркці, які відвідують наші парки й пляжі, зможуть дихати чистішим повітрям і сидіти на піску, не засміченому сигаретними недопалками», – проголосив мер міста Майкл Блумберґ після того, як міськрада ухвалила новий закон. До речі, сам мер палить сигари.

Заборона куріння охоплює 1700 парків і 23 кілометри громадських пляжів, а також причали й пішохідні смуги уздовж них і великі площі, як от Таймс-сквер.

Гейл Бруер, депутат міськради, сказала у телевізійному інтерв’ю: «Для мене це питання здоров’я. У Нью-Йорку більше людей вмирає від хвороб, пов’язаних з тютюновим димом, ніж від вживання наркотиків, від СНІДу й самогубств, разом узятих». «Статистика не бреше. Дим від сигарет вбиває», – заявила Христина Квин, спікер міської ради.

Протести, які не допомогли

Опонент спікера у дискусії на телеканалі New York 1 Дейвід Шворц, представник Асоціації власників тютюнових крамниць, вважає, що нова заборона «не має нічого спільного зі здоров’ям». «Це просто сваволя міського уряду... Нема ніяких наукових досліджень, які б доводили шкоду від тютюнового диму у парках», – стверджує він.

Протестує й член міськради Ерік Ульрич: «Ми фактично наступаємо на права й свободи ньюйоркців, які не порушують законів, користуються певними стандартами і якістю життя. Ми їх можемо вважати небажаними, але люди мають право палити сигарети, це, між іншим, приносить сотні мільйонів доларів для благоустрою парків, майданчиків, шкіл».

Одначе протести не допомогли. Законопроект отримав переважну більшість голосів, 36 проти 12. Новий закон набуде чинності через три місяці після того, як мер міста поставить свій підпис. За порушення цього закону передбачений штраф до 100 доларів.

Треба сказати, що цей закон Нью-Йорка, хоч і найсуворіший серед великих міст Америки, але далеко не унікальний. Багато міст й штатів, від Мейна на атлантичному узбережжі до Каліфорнії на тихоокеанському, забороняють палити у парках і на пляжах.

Зокрема, у Чикаго ви не можете палити у тих парках, де є дитячі майданчики, а в Лос-Анджелесі – в усіх поспіль міських парках. Це на додаток до заборони палити у барах і ресторанах. У Нью-Йорку цю заборону впровадили 2003 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG