Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-війна довкола казанка українського солдата


Київ – Підприємство «Івала», яке забезпечує харчування близько 15 тисяч солдатів строкової служби, заявило, що припиняє надання послуг. Причиною такого рішення називають багатомільйонну заборгованість Міністерства оборони перед підприємством. У Міноборони стверджують, що ситуація під контролем і запевняють, що солдати без триразового харчування не залишаться. Між тим, у парламентському комітеті з питань національної безпеки та оборони кажуть, що ситуація зумовлена спробами перерозподілу на ринку постачання продуктів для армії.

Як кажуть у підприємстві «Івала», зупинити харчування військовослужбовців їх змушує те, що, починаючи з липня минулого року, вони не отримали від Міністерства оборони жодної копійки.

«На сьогоднішній день заборгованість Міністерства оборони перед нами становить близько 87 мільйонів гривень», – повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода технічний директор «Івали» Євген Шевченко.

За словами Євгена Шевченка, в Міноборони їм не дають однозначної відповіді і, фактично, просто їх намагаються усунути, щоб поставити на місце «Івали» іншу фірму.

«Це, найімовірніше, пов’язане з високопосадовими чиновниками Міноборони, які спровокували всю цю ситуацію. Хочуть завести на наше місце іншу організацію, яка наближена до них. Хочуть просто вижити нас», – каже Євген Шевченко.

«Солдати без харчування не залишаться» – речник Міноборони

Речник Міністерства оборони Олександр Клубань визнав, що виникли певні складнощі з постачальниками.

«Те, що відбувається на ринку аутсорсингу, скажімо так, це проблеми між структурами, які цей ринок відвойовують. Це не проблеми Міноборони. Просто треба трошки часу, щоб усе це вирішити і привести у відповідність до чинного законодавства. Я єдине, що хочу сказати: солдати без триразового харчування – без першого, другого третього – не залишаться», – сказав Радіо Свобода Олександр Клубань.

Гриценко радить Януковичу навести в Міноборони лад

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко всю відповідальність за ситуацію покладає на міністра оборони Михайла Єжеля. Голова профільного парламентського комітету вважає, що в ситуацію мав би втрутитися Президент Віктор Янукович як Верховний Головнокомандувач.

«Це брак відповідальності і брак моралі. Прем’єру Азарову доповідали його підлеглі. Мені відомо, що з приходом Єжеля і його команди в Міністерстві розпочався великий переділ у сфері постачання. Чиї саме вуха там стирчать? Хай на це запитання дадуть відповідь прокуратура і СБУ. Коли проблема вийшла вже у публічну площину, це та ситуація, де мав би згадати Янукович, що він не тільки Президент, але й Верховний Головнокомандувач, який відповідає за те, що відбувається або не відбувається в Збройних силах», – зазначив Анатолій Гриценко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Раніше «Івала» опинилася в центрі скандалу, пов’язаного з випадками отруєння солдатів та курсантів неякісними продуктами харчування. Після президентських виборів нове керівництво Міноборони зробило спробу змінити постачальника, проте «Івала» виграла суд.

Скандали довкола постачальників харчів та паливно-мастильних матеріалів для потреб армії впродовж останніх років стали в Україні непоодинокими. При цьому вони часто супроводжуються інформацією про закупівлі продуктів та палива за вищими від ринкових цінами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG