Доступність посилання

ТОП новини

Талсі – місто на дев’ятьох пагорбах


Рига – Одне з найбільш мальовничих міст Латвії – Талсі – стоїть на дев’ятьох пагорбах. Місто омивають води двох озер, в одному з яких минулого століття знайшли найбагатший у Латвії скарб бронзових прикрас племені куршів. У Талсінскому районі є мис Колка із рибальськими поселеннями лівів та старі маяки. У поселенні Сабіле вирощують найпівнічніший у Європі виноград. А у талсінських лісах живуть мавки та болотяні черепахи і навіть один крокодил – правда, кам'яний.

Перші вістки про Талсі з’явилися у 1231 році, однак племена лівів і куршів жили тут ще до згадки у старовинних літописах. Підтвердженням цьому є скарб, знайдений у 1928 році.

Якось місцевий рибалка на озері Вілкмуйжа загубив блешню. Він став шукати її на дні озера і несподівано знайшов стародавній бронзовий браслет. Після цієї випадкової знахідки археологи виявили на цьому місці 3600 бронзових старовинних прикрас.

Щасливе число міста

Талсі дуже красиве і спокійне місто – тут багато парків, вишневих і яблуневих садів. Завдяки пагорбам рельєф міста дуже цікавий, на вулицях багато сходів, дах одного будинку стає ніби платформою для іншого.

«Талсі, як і Рим, стоїть на пагорбах. Рим на сімох, а Талсі на дев’ятьох. Дев’ять – це гарне, щасливе число. Кожному хочеться, щоб місце, де він живе, було особливе. Моє місто дійсно особливе – місто дев’ятьох пагорбів», – каже Інґа Крішане, режисер Талсінського аматорського театру

Кожен із пагорбів має свою назву та історію. На Церковному пагорбі й сьогодні є лютеранська церква, в якій на початку XIX століття служив пастором Карл Фердинанд Амеда, друг композитора Людвиґа ван Бетховина.

На пагорбі Тіґулю є вілла Hochheim, побудована бароном Ґеорґом фон Фірксом. Тепер тут розміщено Талсинський музей.

На пагорбі Дзірнавкалнс щороку в серпні проходить старовинний ярмарок Dižmāra.

«Ми намагаємося разом із художниками створити відчуття справжнього старовинного ярмарку. Музей кожного року допомагає нам своїми експозиціями створити подібну атмосферу. Ярмарки у нас тематичні – огіркові, соняшникові, грибні, була тема кошиків. Проходять різноманітні конкурси, зокрема конкурс похваляння, бо хвастощі притаманні жителям Талсі», – зауважила Інґа Крішане.

Ліви зберігають свої традиції

У Талсінському районі від мису Колки до Сікраґса розташовані самобутні старі рибальські селища лівів, які вважаються унікальною пам’яткою історії і культури.

Сьогодні народність лівів у Латвії нараховує лише кілька сотень людей, життя яких завжди було пов’язане з морем. Ознайомитися з традиціями цієї народності та їхнім сучасним життям можна у Центрі лівів на мисі Колка, який є своєрідним кордоном між затокою і Балтійським морем.

Талсінський край багатий дивами природи. Слітерський національний парк називають музеєм геологічної історії Балтійського моря. Знавці цінують його за своєрідний рельєф і різноманітність флори й фауни. Тут навіть болотні черепахи водяться.

Біла дюна, мавки і крокодил

Особливе місце – природний парк Лауми. Він присвячений лісним мавкам – лаумам. Неподалік у Дундазі є й пам’ятник крокодилові – на честь земляка, відомого мисливця на крокодилів.

А за Роєю є одна із красивіших дюн – Біла. Це диво природи у давнину було місцем, де предки здійснювали свої магічні обряди.

«Я багато подорожував світом і можу чесно сказати – ніде немає такої краси, як тут у Талсі», – стверджує голова правління підприємства «Талсінський молочник» Дайніс Норенберґ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG