Доступність посилання

ТОП новини

Азаров доручив до 1 листопада зняти ввізне мито з гречки


Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив до 1 листопада 2011 року звільнити від ввізного мита гречану крупу. Про це сьогодні в Києві повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

«Є доручення прем’єра до 1 листопада звільнити від ввізного мита і ПДВ гречану крупу», – сказав він. За словами міністра, таким чином, вдасться вийти на цінову політику відносно гречаної крупи «в діапазоні 13-14 гривень».

Микола Присяжнюк наголосив на тому, що уряд здійснив моніторинг ринків на наявність гречаної крупи. «Ми бачимо, що наявні обсяги гречаної крупи дозволяють нам у найближчі два-три місяці контролювати ціну», – додав він.

Міністр також зазначив, що уряд розглядає можливість проведення імпорту гречаної крупи. «Але це викликано лише тим, що сьогодні ухвалене рішення, ми узгодили з областями, що ми збільшимо обсяги посіву зернових і в тому числі гречки. Тобто ми практично збільшуємо на 100 тисяч гектарів посів гречки», – сказав він.

Микола Присяжнюк додав, що нині тривають переговори із китайськими торговельними компаніями і посольством Китаю в Україні щодо імпорту гречки. «Буде направлений представник департаменту продовольства для укладання угоди про постачання цієї крупи. Думаю, що обсяг сягатиме 15-20 тисяч тонн – для того, щоб ми мали перехідні запаси, щоб ми мали резерв цієї крупи, тому що гречана крупа нині підпадає під державне регулювання», – повідомив він.

Міністр висловив переконання, що імпорт гречки не вплине на українського виробника. «Я вважаю, що таки види продукції, як гречка, жито, цукор у найближчі 15-20 років будуть високорентабельні, тож це ніяк не вплине, тому що гречка імпортуватиметься або в аграрний фонд, або Держрезерв, і ми не дозволимо, звичайно, робити демпінги перед посівами, а регулювати ціну будемо», – наголосив Микола Присяжнюк.
XS
SM
MD
LG