Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі «вважав, що Рубі – племінниця Мубарака»


Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, 9 лютого 2011 року
Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, 9 лютого 2011 року

Прага – Прокуратура Італії оголосила в середу, що буде домагатися порушення кримінальної справи проти прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі. Ідеться про звинувачення в зловживанні службовим становищем і в сексуальних зв’язках із неповнолітньою проституткою. Відповідний запит прокуратура надіслала цього ж дня до суду Мілана. Сам прем’єр-міністр Італії звинувачення відкидає, а своїм політичним опонентам дорікає, що вони організували проти нього справжню політичну кампанію.

Берлусконі підозрюють у сексуальних зв’язках із 17-літньою мароканською танцівницею нічного клубу Карімою ель-Махруґ на прізвисько Рубі, якій він начебто платив гроші за послуги (проституція дозволена в Італії тільки після досягнення 18-річного віку), а також у тому, що прем’єр використав свої владні можливості, щоб звільнити дівчину з-під арешту, коли її затримали за крадіжку.

У середу на прес-конференції в Римі прем’єр-міністр Італії відповідав на офіційні закиди. «У цих випадках ідеться про судові розгляди, які є помилковими, ці звинувачення не мають під собою ніяких доказів, усі бачили, що це просто продовження негативної кампанії, що ведеться у ЗМІ», – стверджує Сільвіо Берлусконі.

Однак рішення про те, чи мають звинувачення проти 74-річного прем’єр-міністра під собою правові підстави, ухвалюватиме міланський суддя, який також може відхилити ці звинувачення, якщо вважатиме їх недостатніми.

Політичний аналітик із Рима Джеймз Волстон вважає, що події розвиваються не на користь прем’єр-міністра. «Італійці кажуть: «погане ніколи не вмирає», і після двох останніх років цього сексуального скандалу Берлусконі всім здавалося, що гірше вже бути не може. Але, як виглядає, може бути гірше і, напевно, буде гірше», – зазначив аналітик.

Берлусконі і Рубі дотримуються однієї версії


І Берлусконі, і Рубі, якій зараз вже виповнилося 18, заперечують, що разом займалися сексом. А гроші дівчина отримала, мовляв, після вечірки на віллі Берлусконі.

Що ж до звільнення Рубі з поліції за крадіжку, то версія Сільвіо Берлусконі така: він вважав на той час, що вона була племінницею єгипетського президента Хосні Мубарака, і «лише намагався уникнути неприємного дипломатичного скандалу».

Берлусконі відмовився з’явитися на допит і заявив, що міланський прокурор не має повноважень займатися цією справою.

Минулого місяця Конституційний суд Італії схвалив поправки до закону про недоторканність прем’єр-міністра та інших чільних урядовців. Згідно з постановою, тепер судді можуть самостійно вирішувати, чи починати кримінальну справу проти діючих міністрів. Це рішення дозволило відновити три кримінальні справи проти Берлусконі – за корупцію і ухиляння від сплати податків.

Останні опитування суспільної думки в Італії свідчать, що терпець громадян вривається. Один із перехожих Рима висловився так: «Було б ідеально, якби Берлусконі пішов у відставку, а після його відходу призначили б новий тимчасовий уряд. Тоді вони змогли б змінити закон про вибори, бо ж тут уся шкода саме через нього. А потім можна призначати вибори. Але спочатку треба змінювати закон».

На розгляд нинішнього запиту Генпрокуратури Італії у міланського судді буде близько п’яти днів. У разі його згоди процес може початися вже в найближчі два місяці.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG