Доступність посилання

ТОП новини

Фільм про Чорнобиль у конкурсній програмі Берлінале


Kадр з фільму «В суботу», які Радіо Свобода надала компанія Sota Sinema Group
Kадр з фільму «В суботу», які Радіо Свобода надала компанія Sota Sinema Group

Київ – Сьогодні розпочинається 61-й міжнародний Берлінський кінофестиваль. До його конкурсної програми входить художній фільм «У суботу» про перший день Чорнобильської катастрофи. Це спільна робота української компанії SOTA Cinema Group, німецької «Баварія Фільм» і двох російських компаній «Пасажир» та «Нон стоп продакшн». Автор сценарію і головний режисер фільму Олександр Міндадзе намагається зрозуміти, що переживає людина, усвідомлюючи себе в епіцентрі катастрофи. Радіо Свобода попросило розповісти про фільм виконавчого продюсера Сімону Бауман.

– Пані Бауман, незабаром виповниться 25 років від дня Чорнобильської катастрофи. Чим ця тема може бути актуальною для німців і глядачів загалом?


– Я думаю, що фільм про Чорнобиль викличе великий інтерес у Німеччині і не тільки в Німеччині. Люди добре пам’ятають той шок, який вони пережили. Вони пам’ятають, як вони боялися їсти овочі і фрукти, як стежили за наслідками. Німці дуже добре пам’ятають українських дітей, яких привозили на лікування до Німеччини. До того ж, це фільм не стільки про Чорнобильську аварію, як дослідження стану людини, враженої катастрофою. Ця тема, на жаль, є зараз гостро актуальною.

– Ви бували у Чорнобилі? Де проходили зйомки?

– Так, я була в Чорнобилі разом зі своїми колегами. Ми двічі туди їздили, все оглянули. Вивчили історію цієї катастрофи, переглянули кадри документальних зйомок, декілька разів ходили в музей «Чорнобиль» у Києві. Ми хотіли зрозуміти, що там насправді відбувалося і як це все виглядало. Ми ще раз переконалися, що це була одна з найбільших й жахливих катастроф 20 століття, наслідки якої ми досі не можемо повністю усвідомити й зрозуміти. І це ще одна складова актуальності фільму «В суботу», оскільки ми маємо таки зробити висновки для безпечного майбутнього.

Kадр з фільму «В суботу», які Радіо Свобода надала компанія Sota Sinema Group
– Наскільки цікавим і продуктивним виявився досвід роботи над таким інтернаціональним проектом?


– Я можу сказати, що цей досвід виявився дуже цікавим для «Баварія Фільм» і для мене особисто. Ми дуже добре попрацювали з Олегом Коханом і його компанією SOTA Cinema Group. Можу припустити, що тепер «Баварія Фільм» розширить свої контакти з українськими кінокомпаніями й шукатиме інші можливості співпраці з ними. Я вважаю, що ми всі разом зняли фільм, який цілком відповідає європейським стандартам. Олександр Міндадзе є відомим зрілим режисером і тому логічно, що він зробив фільм у своєму стилі – психологічно-інтелектуальному. Усі зйомки проходили в Україні – в Енергодарі та Світлодарську. Нашим оператором-постановником був румун молдовського походження Олег Муту, той самий, який знімав «Щастя моє» Олександра Лозниці. Акторський колектив був російсько-українським. Ми усі дуже сподіваємося, що фільм оцінять на Берлінале. Однак, навіть лише те, що він увійшов до конкурсної програми кінофестивалю і буде показаний 14 лютого, вже є успіхом. Це підвищить інтерес до нашої роботи і розширить можливості прокату стрічки у світі.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG