Доступність посилання

ТОП новини

Дволикий Президент Янукович (світова преса)


Прага – Деякі західні експерти не виключають, що чи не головною ідеологічною парадигмою Президента Януковича і його найближчого оточення є ідея про те, що «Україна має служити мостом між Росією та Євросоюзом». Все ж деякі аналітики називають сьогодні в пресі таку міжнародну політику Києва та її ідеологічне наповнення «дволикістю», коли найближче оточення Януковича примушує його слухняно «балансувати, щоб, не приведи Господи, не схилитися занадто сильно на Схід чи на Захід». Хоча є чимало експертів, котрі попереджаються, що вже у найближчі дні така «дволика» політика може зазнати суттєвого провалу, котрий може стати наслідком нинішніх переговорів у Києві щодо перспектив і термінів євроінтеграції України.

Лондонське видання Business New Europe оприлюднило матеріал Тіма Ґослінґа «Дволикий Президент України», в якому наводяться оцінки відомими західними експертам досить своєрідної, на їхню думку, зовнішньої та внутрішньої політики Президента України, котра почала виявляти свої головні контури після року перебування Януковича при владі. Аналітики, яких цитує Ґослінґ, вважають, що для Януковича і його найближчого оточення «стратегічне становище України між Росією та ЄС означає за краще обслуговувати інтереси цих сторін шляхом гри на обидві з них». Експерти вважають, що Янукович умовляє Брюссель гучними словами «демократія», чи «енергетична безпека», а Росію критикує «за спроби енергетичного тиску «Південним потоком». Хоча, насправді, як резюмують аналітики, у себе команда Януковича розуміє, що «Європа, якщо й викладе на стіл якісь гроші, то небагато, у той же час Україна вибирає з цілого розмаїття пропозицій на оборудки з боку Москви». Західний економіст Бріґхем Меріотт узагальнює своєрідне балансування Києва: «схились занадто сильно на Схід – і Москва розпочне переважати та віддаватиме накази. Схились сильно на Захід– і до влади може прийти нова політична ідеологія, чи ще гірше – українські ж олігархи можуть почати грати за західними правилами». Оця політика невтручання з боку України Януковича дозволяє йому поки що насолоджуватися найбільш стабільною політичною ситуацією з часів Помаранчевої революції, зауважує Тім Ґослінґ. У статті в Business New Europe експерти переконані, що поки що Януковичу вдається користатися з наївної віри українців у стратегічне значення української газотранспортної системи для суверенітету та нібито благотворну роль російського флоту в Севастополі для безпеки України. Але чи довго вдасться Януковичу так балансувати на цьому мості між Росією та Заходом, експерти сумніваються, бо вказують на те, що всередині держави «масштабні протести й надалі є звичайним явищем», що дуже лякає команду Януковича, яка «намагається уникати серйозної радикалізації на проєвропейському Заході України, а також не дражнити представників своєї політичної опори на російськомовному сході держави».

Московська «Нєзавісімая газета» не виключає, що цього тижня переговори у Києві між представниками Брюсселя та влади Януковича можуть закінчитися відкладенням підписання угод про зону вільної торгівлі та про асоціацію між Україною та ЄС, бо в Європі незадоволені відсутністю рівноваги між політичними та економічними процесами в Україні. Питання про «стандарти демократії в Україні» викликає великі сумніви у Брюсселі. Тому, як цитує «Нєзавісімая газета» експертів, не лише сподівання Києва на допомогу «миротворця з Брюсселя» леді Аштон, але й здатність Януковича виконувати роль якраз самостійного гравця, проявляти свою волю і характер, а не маріонетки у руках груп впливу, може відіграти тут свою ключову роль.

Чи піде Україна слідами Росії, президент котрої підписав указ про відміну переходу росіян із зимового на літній час, насамперед, як заявив Дмитро Медведєв, з огляду на стресовий характер цієї процедури? Про це запитує польська «Жечпосполіта», нагадуючи, що у Верховній Раді України Партія регіонів уже давно зареєструвала відповідний проект, за який сьогодні невпинно агітує один із «проросійських яструбів» із найближчого оточення Януковича, депутат Вадим Колесниченко. Цей політик заявляє, що справжнього годинника природи не можна міняти державними законами чи розпорядженнями, і закликає тут «перестати подобатися Європі цією щорічною зміною часу».

Австралійська «Дейлі Телеґраф» інформує про скандал у Новій Зеландії, тісно пов’язаний з Україною. Мається на увазі обурення багатьох новозеландців конкурсом місцевого радіо «Рок» на переможця, котрий отримує право поїхати до Києва і одружитися там на українці й привезти її до Нової Зеландії. Радіо планує оплатити переможцеві 12-денне перебування в українському люксовому готелі й виділити на витрати до двох тисяч доларів. Чимало громадян Нової Зеландії вважають, що радіо «Рок» заходить занадто далеко, комерціалізуючи «одну з найбільш важливих форм людських стосунків». Хоча самі керівники радіо «Рок» жартома відмахуються від критики співгромадян, заявляючи, що «переїзд українки до Нової Зеландії в приз не входить».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG