Доступність посилання

ТОП новини

Доброчинність по-чеськи: 3 мільйони євро для людей у біді


Прага – Щороку на початку лютого доброчинні організації в Чехії підводять підсумки різдвяних і новорічних акцій на підтримку сиріт, інвалідів, людей похилого віку, словом, людей у біді. Цьогорічні результати вразили: всупереч глобальній кризі, чехи зібрали рекордно велику суму грошей – у перерахунку понад 3 мільйони євро. Важливо також і те, що чехи, жертвуючи свої гроші, не сумніваються: всі до останньої копійки зібрані кошти підуть на допомогу тим, хто опинився у скруті.

На початку року кожен, хто буває в Празі, Брно, інших чеських містах і селах, побачить типову картину: дорослі й діти, сотні молодих людей, одягнені в костюми трьох біблійних царів, зі скарбничками в руках збирають у перехожих пожертви для бідних. Колядників можна побачити всюди: у метро, на автобусних зупинках. У селах вони не оминуть жодного дому. І люди охоче кидають гроші до скарбнички – хто скільки може.

Чехи охоче допомагають бідним

Найбільша в Чехії доброчинна організація «Сharitas» цього року, завдяки ентузіастам-добровольцям, які збирали пожертви, і щедрості жертводавців, назбирала рекордну суму: в перерахунку понад 3 мільйони євро. Причин успіху кілька, пояснив Радіо Свобода речник «Сharitas» Ян Оулік:

«По-перше, нам пощастило з погодою, і люди щедро наповнювали скарбнички «Харити» - організація, яку вже добре знають і яка має багаторічну традицію. Люди нам довіряють і ми їм за це дуже вдячні. І це головна причина, чому наша збірка мала такий успіх. Також колядників-добровольців цього разу зібралось більше. І ще одне. Ми дуже пильно дотримуємось чинного законодавства щодо громадського збору коштів, включно з обліком коштів до останньої крони».

Моравське містечко Світави нараховує понад 17 тисяч жителів. У Світавах колядники-добровольці, як і щорічно, збирали гроші на допомогу бідним. Цього разу «наколядували» в перерахунку понад 13 тисяч євро, – розповіла Радіо Свобода керівник Світавської доброчинної організації Бланка Гомолова:

«Колядувати ходять наші працівники зі своїми дітьми і також наші скаути, всього близько трьохсот осіб. Це добровольці, роблять все за рахунок свого вільного часу. Із зібраних коштів нам залишається 58 відсотків, решту, відповідно до закону, ми передаємо на загальнодержавні доброчинні проекти, в тому числі й на допомогу людям у біді за кордоном. Ну, а наші гроші ми, як і минулого року, передамо соціально незабезпеченим родинам з малими дітьми. Використання зібраних грошей у приватних цілях взагалі виключається».

Збір пожертв і витрати під суворим контролем

Як нам пояснили, скарбнички у колядників опечатані, їх відкривають у присутності членів комісії, зібрана сума фіксується відповідними документами і передається до банку. Досі у Світавах випадків привласнення дарів не було.

Гроші розподілять на багато проектів. Цього року, наприклад, найбільша чеська доброчинна організація «Сharitas» має близько 600 таких проектів. Кошти намагаються реалізувати переважно в тих місцях, де їх збирали. Допомогу отримають малозабезпечені родини з дітьми, пенсіонери, яких чехи ввічливо називають «сеньйорами», діти-інваліди. Також отримають допомогу безробітні.

Близько 10 відсотків від зібраної суми, згідно із законом, чеська «Сharitas» щороку передає доброчинним фондам за кордоном. Це здебільшого Чечня, Індонезія, а також країни Африки.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG