Доступність посилання

ТОП новини

У Придністров’ї засудили ще одного молдовського «шпигуна»


Прага – У Придністров'ї засудили до довгих років ув’язнення ще одну особу за звинуваченням у шпигунстві на користь Молдови. Минулого разу йшлося про журналіста вірменського походження, а нині – про податківця, що мешкає в місті Бендери.

Суд самопроголошеної Придністровської республіки звинуватив 25-літнього співробітника податкової служби Іліє Казака в тому, що він «зрадив батьківщину» і займався шпигунством на користь Молдови. Його заарештували у березні минулого року, а днями засудили до 14 років ув’язнення.

За деякими даними, Казак, як і велика кількість жителів Придністров’я, має молдовський паспорт. Уряд Молдови заявив, що вирок є незаконним і порушує права людини.

Родина засудженого, його друзі та прихильники зібралися біля офісу Організації з безпеки і співпраці в Європі, шукаючи міжнародної підтримки. Мати Казака, Стела Суркічан, мала зустріч із головою місії ОБСЄ Філіпом Реммлером.

Після цієї зустрічі в інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначила, що досі не може зрозуміти, які політичні ігри ведуться навколо її сина. «За що його засудили? Я не розумію. За якісь свої політичні ігри? Я досі не можу зрозуміти, за що мій син має провести у в’язниці ще 13 років після того, як він вже відсидів майже рік», – зауважила вона.

В ОБСЄ обіцяють домагатися звільнення

Керівник МЗС Литви Аудронюс Ажубаліс, чия країна нині головує в ОБСЄ, заявив, що ця міжнародна організація буде вимагати його визволення через дипломатичні канали. У те, що молодий податківець сам визнав свою вину, в ОБСЄ не вірять, як не вірить і уряд Молдови.

Батьки Казака проводили пікет та голодування біля посольства Росії в Молдові. Російський посол висловив співчуття родині, але заявив, що Москва (вона надає фінансову та політичну підтримку режиму Придністров’я) не може втручатися у внутрішні справи самопроголошеної республіки.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG