Доступність посилання

ТОП новини

Іран – «республіка страт»


Ще одна страта...
Ще одна страта...

Прага – «Республікою страт» називають Іран. У цій країні упродовж останнього місяця стратили понад 80 осіб, а за 2010 рік число страт сягнуло 179. Такими є дані незалежних експертів ООН. Міжнародні правозахисні організації, представники керівництва ООН та Євросоюзу закликають Іран припинити цю негуманну практику, яка здебільшого спрямована на критиків владного режиму, на те, щоб посіяти страх серед населення і запобігти повстанням на кшталт тих, що пройшли в Тунісі та Єгипті.

Зогре Ефтехарі сподівається, що її ув’язнений чоловік Саїд Малекпур не стане черговою жертвою «страт наввипередки», як це називають правозахисники.

35-літнього Малекпура, який має подвійне громадянство Ірану та Канади, заарештували у 2008 році, коли він повернувся до Ірану, щоб відвідати старенького батька. До смертної кари його засудили у 2010 році.

Малекпура, який займається розробкою веб-сайтів, звинуватили, серед іншого, в тому, що він створював і модерував «порнографічні веб-сайти». «Пришили» йому також «агітацію проти режиму» і «образу святинь».

Ефтехарі, дружина ув’язненого, називає звинувачення проти свого чоловіка безглуздими і каже, що його під тортурами змусили зізнатися на державному телебаченні в тому, чого він не робив.

Дружина переконана, що ці звинувачення є політичними, враховуючи особливо чутливе консервативне суспільство Ірану.

«Ті, хто знайомі з Саїдом, знають, що звинувачення проти нього помилкові. Ті, хто бачив його на телебаченні, кажуть, що видно було, як у нього тремтіли губи і він змушений був зізнатися в цих злочинах», – каже Ефтехарі.

Раніше цього місяця іранське агентство новин процитувало Генерального прокурора Аббаса Джафарі Долатабаді, який повідомив про два вироки, надіслані до Верховного суду проти осіб, що займалися поширенням порнографії. Він не назвав імен засуджених, однак напевно, що одним із них є Малекпур.

ООН називає хвилю смертних кар в Ірані «драматичною»

Два незалежні експерти ООН минулого тижня навели приголомшливі дані про «драматичну хвилю» смертних кар в Ірані, який має чи не найвищі у світі показники виконання вироків. За даними Міжнародної кампанії за права людини в Ірані (базується в Нью-Йорку), тільки в січні були страчені 83 особи. Кількість страт збільшилася після подій 2009 року, коли президентом Ірану переобрали Махмуда Ахмадинеджада. Тоді за три місяці між виборами та інавгурацією президента, які супроводжувалися масовими протестами проти результатів голосування й арештами учасників цих демонстрацій, були страчені 100 осіб. Такими є дані Міжнародної амністії.

Засуджені часто не мають доступу до адвокатів і майже не мають контакту із зовнішнім світом, у тому числі зі своїми сім’ями.

Загра Баграмі
Банафше Найебпур, дочка 46-літньої голландки іранського походження Загри Баграмі, яку стратили минулого місяця за звинуваченнями у зберіганні наркотиків, розповіла Радіо Фарда, що дізналась про смерть своєї матері з перськомовних ЗМІ, які базуються за межами Ірану, а потім уже одна зі співкамерниць матері розповіла більше.

«Вона казала, що прийшли за нею і наказали взяти свої речі. Вона провела ніч у молитовній кімнаті. Її не попередили, що вирок буде виконаний. А потім розбудили о четвертій ранку, повели до шибениці і сказали написати свою останню волю. Вона написала, а потім її повісили», – розповіла дочка страченої жінки.

Родичі жінки стверджують, що вона була заарештована за причетність до антиурядових виступів у Тегерані.

Близько тисячі в’язнів «у черзі» на страту

Нідерланди після страти Баграмі зупинили офіційні відносини з Тегераном і зажадали від влади цієї країни видати родичам останки жінки для поховання. Замість цього дочці лише повідомили, що похорон відбудеться у місці, розташованому за 400 кілометрів від столиці, і не дали достатньої інформації, як дістатися до цвинтаря.

Правозахисна організація Human Rights Watch попереджає, що за останніми даними, близько тисячі іранських в’язнів можуть бути страчені до кінця року в Ірані.

А Хаді Гаемі, директор Міжнародної кампанії за права людини в Ірані, вважає, що недавня хвиля смертних вироків може бути реакцією на повстання в Тунісі та Єгипті, щоб залякати людей і не допустити подібних протестів у своїй країні.

За словами Гаемі, блогери в Інтернеті все частіше називають Іран «республікою страт».
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG