Доступність посилання

ТОП новини

Реклама України без Леніна


Площа Свободи у Харкові на промо-ролику «Ввімкни Україну» без Леніна
Площа Свободи у Харкові на промо-ролику «Ввімкни Україну» без Леніна

Харків – У рекламному ролику «Ввімкни Україну», що транслюється провідними європейськими телеканалами в рамках промо-кампанії України до Євро-2012, держава презентована без політичних та ідеологічних символів.

Всесвітньовідомі телеканали, такі як «Euronews», «BBC» та «Eurosport», транслюють промо-ролик до Євро-2012.

Над зйомками телепрезентації восени минулого року працювала творча група продакшен-студії «Shootgroup», український режисер Юліан Улибін та німецький оператор Торстен Ліпсток. Європейський телеглядач Україну побачить яскравою і захопливою, з національними танцями і архітектурними пам’ятками.

На 48-й секунді ролика показують харківську площу Свободи, до речі, цей майдан вважається одним із найбільших в Європі. У рекламному сюжеті бачимо саму площу, квітник, сходи, що ведуть до бронзового Ілліча, а самого величезного пам’ятника Володимиру Леніну немає.



Хто і з яких причин прибрав із кадру радянського вождя?

Харківська преса та комуністи взялися з’ясовувати, чому площа Свободи в промо-ролику «Ввімкни Україну» показана без пам’ятника Леніну.

Режисер Юліан Улибін перебуває в Москві на зйомках. А в самій продакшен-студії погоджуються надати коментар після офіційного редакційного запиту, і як тільки-но узгодять текст відповіді з національним агентством з підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Радіо Свобода вдалося поговорити з позаштатним радником згаданого національного агентства Олександром Гончаренком. Він пояснює, що за спільним рішенням режисери під час монтажу, так би мовити, «підчистили» зображення площ, будівель, вулиць у Львові, Києві та інших містах України. За словами Олександра Гончаренка, довелося коректувати картинку не лише площі Свободи. Видалялася політична та комерційна реклама.

«Я вважаю, якщо це реклама України, то тут не може бути політики», – наголосив позаштатний радник Олександр Гончаренко.

Ставлення пересічних харків’ян, опитаних Радіо Свобода, неоднозначне.
Чоловік на ім’я Василь сказав, що вважає хибним рішення творчої групи щодо показу європейцям площі без Леніна, а Надія зауважує, що цей пам’ятник – частина нашої історії. У Наталії протилежна думка, як вона каже, з моральної позиції треба прибирати цей пам’ятник і не лише з відеоряду промо-ролика, а й з площі взагалі, адже сказано-переказано істориками, що через політику Володимира Леніна загинуло багато українців.

А народний депутат України від Комуністичної партії Алла Александровська назвала ідіотизмом рішення промоутерів показувати Україну без радянських пам’ятників. Вона зауважила, що хтось хоче зробити вигляд, що у Харкові пам’ятника Леніну немає, що Харків не був першою столицею радянської України, що в цьому місті не було радянського революційного руху. «Ми будемо розбиратися і протестувати», – наголосила Александровська.

На радянських символах хочуть заробити

На прохання Радіо Свобода телепрезентацію України переглянув директор харківського PR-агентства «Імідж-рост» Олексій Солдатенко. На думку експерта, технічно ролик створений бездоганно. Все зроблене таким чином, щоб європейцю схотілося тут побувати. Але це презентація занадто європейської України. На жаль, туристи такого не зможуть тут побачити. Солдатенко зауважив, що все у ролику відображено дуже красиво: і вогнище, і танці, і море. Але люди, які сюди приїдуть, всього цього не побачать.

«На мій погляд, все те, що намагалися приховати промоутери, навпаки, могло б стати сильною перевагою», – зауважив Олексій Солдатенко. PR-експерт переконаний: на радянських символах, на які багатий Харків, на совєтських інтер’єрах можна заробити копійку місцевій владі та туроператорам.

Так вважає і головний інвестор реконструкції і будівництва об’єктів до Євро-2012 у Харкові Олександр Ярославський. Він збирається зробити термінал для VIP-пасажирів «радянським». Зали оформлятимуть за тенденціями 1920-30-х років. У буфеті дівчата у кокошниках пасажирам пропонуватимуть горілку в гранчастих стаканах.

А в голови Харківської обласної адміністрації Михайла Добкіна є ідея створити готелі з радянськими інтер’єрами і європейським сервісом. Губернатор каже, що навіть будівлі для цих готелів пригледів, залишилося йому знайти інвесторів.

Сама площа Свободи на час футбольних матчів має стати величезною фан-зоною. Якщо на ній все залишиться без змін, то туристи вболіватимуть під пильним оком бронзового Леніна, в якого піднята рука в революційному вітанні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG