Доступність посилання

ТОП новини

Годинник, який побував на Місяці, можна побачити в Празі (огляд культурних подій в Європі)


Прага – Сьогодні в огляді культурних подій тижня: незвичайний твір китайського митця і дизайнера – інсталяція з мільйонів порцелянових кульок у вигляді соняшникових зерен на виставці в Тate Modern у Лондоні. Саме ці порцелянові зерна вже найближчими днями мають стати головним лотом на лютневому аукціоні Sotheby's. А в Празі відкрилась найбільша в Європі виставка годинників.

«Порцелянові зернятка» – символ людської витривалості

Все почалось з того, що лондонська галерея Тate Modern після тривалих вагань представила у своїх залах незвичайну інсталяцію «Соняшникове насіння» відомого китайського майстра Ай Вейвея. Важко уявити, але понад 150 тонн вручну розмальованих зерняток із порцеляни у формі соняшникового насіння виробляли упродовж двох років 1600 майстрів скла в Китаї. Смисловий акцент інсталяції – вклонитись людській праці, наполегливості, витривалості, тій іскрі, що доводить, як багато може здолати людина.

У Лондоні в Тate Modern галереї майстер розсипав свої мільйони порцелянових зерняток у залі площею одна тисяча квадратних метрів. По зернятках можна було ходити – такий собі порцеляновий пляж.

Але, як незабаром з’ясувалось, від тертя утворювався порох, і музейникам довелось спорудити місток, щоб можна було роздивлятися порцелянове поле згори.

Автор пекінського «Гнізда» провладному режиму в Китаї

Сам Ай Вейвей – концептуальний митець середньої генерації, йому 53 роки, знаний в Китаї ще й тим, що брав участь у створенні «Гнізда» – великого олімпійського стадіону в Пекіні. Згодом він виступив з критикою використання стадіону, вважаючи цей проект пропагандою сучасного режиму в Китаї.

Своїми виступами домігся того, що влада Китаю почала розглядати творчість Ай Вейвея як політику, а 13 січня цього року без попередження майстерню митця в Шанхаї зрівняли із землею.

Хоча митець зараз в опалі, «Соняшникове насіння» з порцеляни стало головним символом творчості Ай Вейвея. Фахівці із Sotheby's сподіваються, що близько 150 тонн порцелянового, вручну розмальованого насіння 15 лютого на аукціоні буде продане за 125 тисяч євро.

Празька виставка годинників – найбільша в Європі

А в Празі відкрилась найбільша у Європі виставка годинників. Тут представлено понад 200 унікальних механізмів із золота, срібла, сталі, інших металів, серед яких, наприклад, найтонший годинник у світі і найменший годинниковий механізм, створений у 1926 році.

Виставка дає можливість на конкретних зразках простежити історію розвитку годинникового ремесла, побачити годинники найвідоміших фірм, серед яких швейцарські, німецькі, голландські, чеські, американські, зокрема, Omega, Armin Strom, Doxa та багато інших.

Про те, як збиралась виставка, Радіо Свобода розповів один із її кураторів Зденек Новак: «Звичайно, було непросто зібрати разом під одним дахом стільки найвідоміших фірм. Нам допомогло те, що виставки відкрита поруч із празьким «орлоєм» – найстаршим в центральній Європі діючим баштовим годинником, якому вже 600 років. Прекрасне приміщення залів старої ратуші Праги, яку прикрашає годинник, «орлой», нам дуже допомогло. Ну а назвати, який експонат найцікавіший, мені важко, адже таких тут багато. Деякі із них справді безцінні, тому що існують в одному примірнику. Наприклад, годинник, який вперше побував на Місяці».

На виставці представлений також годинник, який належав легендарному агентові-007 Джеймсу Бонду, годинники американських акторів Джорджа Клуні та Сильвестра Сталлоне, наручний годинник всесвітньовідомого тенісиста Бориса Бекера.

Празька виставка годинників відкрита до 29 березня цього року.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG