Доступність посилання

ТОП новини

У Вероні відкрили курси лікування від кохання


Рим – Як сказати коханому «прощай», коли сентиментальна історія закінчилася? В італійській Вероні – славнозвісному місті закоханих – відкрили спеціальні психологічні курси. Місцевих Ромео і Джульєтт не тільки лікують від кохання, а й допомагають їм покращити свої стосунки. Фахівці переконані, що подібні заняття допоможуть безболісно перенести розрив із партнером, бо часом це закінчується переслідуванням та випадками насильства.

Коли любов перестає бути любов’ю і перетворюється на кошмар і тривогу, хворе кохання несе із собою приниження, маніакальне переслідування та подекуди і насильство. Психологи називають це «емоційною залежністю», коли один із партнерів не в силі змиритися і залишити в спокої іншого. У такій ситуації опинилися понад тисячу мешканців Верони. Серед них переважно жінки, але трапляються і чоловіки.

Психологічна служба при місцевій лікарні вирішила організувати курси, щоб учити пацієнтів позбуватися небезпечних стосунків або у здоровий спосіб реагувати на закінчення любовної історії.

Увага жінкам

«Здебільшого пацієнтки пояснюють так: «ні, він мене любить, він гарна людина, просто переживає важкий момент і в депресії». Це така тривала тенденція виправдовування партнера. Приклад емоційної залежності може бути такий, коли жінка регулярно потрапляє у відділення швидкої допомоги із синцями і розповідає, що часто падає зі сходів», – зазначає відповідальна за проект, психотерапевт Марчелла Парізе.

Куратори занять наголошують, що не йдеться лише про те, щоб навчити дистанціюватися від коханого, але й небезпечного партнера. Курс психологічної підтримки покликаний також скеровувати сентиментальні взаємини у правильне русло. Як зауважує психолог Лорелла Барбієрі, відвідувачів навчають, як залишати емоційний простір для людини, котру кохаєш, як знайти рівновагу між особистими інтересами та уподобаннями партнера.

Поки що курси діють лише для жінок. З огляду на поширеність феномену у Вероні, сподіваються відкрити окремі групи і для чоловіків.

Жертви сталкінгу

Щоправда, не всі зацікавлені налаштовані на таку психологічну швидку допомогу. «Та ні, це наша особиста проблема, ми маємо вирішувати її самі. Думаю, що не потрібні якісь установи із допомоги у подібних ситуаціях», – каже мешканка Верони.

За спостереженнями експертів, жертви феномену «емоційної залежності» не мають вікового обмеження: це може спіткати як 20-річних дівчат, так і 50-літніх жінок. Так само не існує вікової або професійної різниці серед тих, хто хворобливо переслідує партнера. Це може бути заводський робітник, службовець банку чи незалежний підприємець 17–70 років.

Згідно із даними Італійської наглядової служби сталкінгу, кожний п’ятий мешканець країни був або є жертвою сталкінгу (психологічного насильства або переслідування). З-поміж цього числа 80 відсотків потерпілих – жінки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG