Доступність посилання

ТОП новини

Святий Валентин Акбар!


У столиці Іраку близько 100 жінок у день Святого Валентина протестували проти відсутності основних послуг, зокрема, належного водо- та електропостачання
У столиці Іраку близько 100 жінок у день Святого Валентина протестували проти відсутності основних послуг, зокрема, належного водо- та електропостачання

Прага – Свято кохання і закоханих – день Святого Валентина за західним християнським календарем – долає кордони і традиції. Його святкують не лише в християнських, але і в багатьох мусульманських країнах.

Іракські студенти святкують Святого Валентина на площі з вимогами не стільки любові, скільки політичних реформ та подолання корупції.

«Ми обрали день Святого Валентина для того, щоб показати світові, що ми любимо Ірак. Наші вимоги не складні: ми хочемо змін. Із 2003 року і донині відчутних реформ не сталося. Ми хочемо, щоб уряд виконав свої обіцянки, які він давав під час виборів. Ми хочемо їхнього виконання. І це все, чого ми хочемо», – пояснив свої вимоги в інтерв’ю агентству «Рейтер» один із протестувальників Науф аль-Фалахі.

Християнська традиція святкування дня Святого Валентина продовжує давнішу, язичницьку, в основі якої лежить римське свято Луперкалії, свято весни і плідності. З часом і християнське свято втратило релігійне значення і перетворилося на день освідчення в коханні.

Але в багатьох ісламських країнах до дня Святого Валентина ставляться як до чужої, нав’язаної традиції.

Узбецька газета «Туркістон» написала, що за поширенням святкування «дня коханців» стоять «сили зла». А група казахстанської молоді демонстративно розривала «валентинки» на знак протесту проти «чужого свята».

В Ірані неодружені пари не мають права показуватися разом у публічних місцях, тож святкувати в романтичній атмосфері молодим іранцям не доводиться. Щоб забезпечити повну заборону на «чуже свято», іранська влада видала попередження проти виготовлення та продажу «будь-яких товарів, пов’язаних із Днем Святого Валентина – поштівок, брошур, рекламних карток, коробочок із символом сердець і червоними трояндами».

«Нам потрібне таке свято – день любові»

В азійських країнах колишнього Радянського Союзу день Святого Валентина перетворився на ще один «день жінок», але без політичного навантаження, зате з добрими прибутками для продавців квітів та поштівок.

Киргизький студент Ермек розповів, що у цей день завжди купує квіти для своєї дівчини. «Дехто каже, що це – не киргизьке свято. Але нам потрібне таке свято – день любові, – каже він. – Якщо люди не будуть любити одне одного, як вони одружаться? Без кохання немає життя. Я знаю, що моя дівчина любить троянди, і я купую їх для неї».

Цьому хлопцеві, як і іншим закоханим у світі, може, і немає діла до римського святого з третього століття, але йому не байдуже почуття, освячене колись Святим Валентином.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG