Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Мінкультури забезпечить збереження «Софії»


Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні, що і після передачі заповідника «Софія Київська» в підпорядкування Міністерства культури і туризму заборона на будівництво навколо нього діятиме й далі, а реставраційні роботи в пам’ятці триватимуть.

Міністерство культури здатне забезпечити належну турботу про національну святиню, заявив він на брифінгу.

За його словами, в Мінкультури достатньо кваліфікованих фахівців, щоб забезпечити реставрацію і збереження заповідника.

Азаров повідомив, що підписав розпорядження передати національний заповідник «Софія Київська» до сфери управління Мінкультури. Він також доручив міністрові культури і туризму Михайлові Кулиняку зустрітися з колективом заповідника і вирішити суперечливі питання.

Досі пам’яткою опікувалося Міністерство регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства.

Проти раніше оголошених планів передати «Софію Київську» у відання Міністерства культури виступили співробітники самого заповідника й деякі політики.

Колектив «Софії Київської» заявляв, що Мінкультури, на відміну від Мінрегіонбуду, не має ані фінансування, ані досвіду, необхідних для реставрації і підтримки пам’ятки.

Крім того, існують побоювання, що в разі перепідпорядкування цей заповідник чи його частину можуть передати УПЦ Московського патріархату, як це сталося з Києво-Печерською Лаврою.

Софія разом із Лаврою є об’єктом світової культурної спадщини ЮНЕСКО, одним із лише чотирьох об’єктів світової спадщини в Україні.
XS
SM
MD
LG