Доступність посилання

ТОП новини

Рада ратифікувала Конвенцію про всиновлення дітей


Верховна Рада України ратифікувала Європейську конвенцію про усиновлення дітей. За закон про ратифікацію конвенції проголосували 288 народних депутатів із 418, зареєстрованих у залі засідань.

Конвенція встановлює вимоги до всиновлення, визначає перелік осіб, які мають дати згоду на усиновлення.

Відповідно до конвенції, всиновлення є дійсним лише за умови, що його здійснено за рішенням суду або адміністративного органу, який переконався, що воно відповідає найвищим інтересам дитини.

Конвенція не виключає випадків усиновлення дитини повторно, визначаючи обмежений перелік випадків, коли це може бути дозволено.

Згідно з конвенцією, дитина може бути усиновлена лише особою, яка досягнула встановленого законом мінімального віку. Передбачається, що такий мінімальний вік визначає держава, але нижча вікова межа має становити 18-30 років.

Конвенція також надає можливість державам-учасницям приймати положення, які є більш сприятливими для усиновленої дитини. Тобто у випадку, коли українське законодавство буде містити норми, які відрізняються від положень Конвенції, але є кращими для усиновленої дитини, то не буде йтися про порушення чи неузгодженість з нормами зазначеного міжнародного документа.

Визначено також, що органом, якому мають направляти запити на надання інформації щодо всиновлення, є Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.

Європейську конвенцію про усиновлення дітей (переглянуту) ухвалили 7 травня 2008 року на засіданні комітету міністрів Ради Європи. Україна підписала цю конвенцію 28 квітня 2009 року.
XS
SM
MD
LG