Доступність посилання

ТОП новини

У Торезькому інтернаті дорослих інвалідів позбавили пенсій


Донецьк – Донецькі правозахисники заявляють про можливі фінансові зловживання у Торезькому психоневрологічному інтернаті. Більшість дорослих вихованців цього закладу в суді позбавлені права самостійно розпоряджатись пенсіями, які їм платить держава. В громадській організації «Мартін клуб» вважають це корупційною схемою, що призводить до інших порушень прав цих людей. Втім, і влада, і директор закладу спростовують закиди.

Наталія Горпіченко
Наталії Горпінченко
27 років. Майже все своє життя вона провела у Торезькому інтернаті через розумову недостатність. Як говорить Наталя, до 2006 року вона і її товаришки самі розпоряджалися своїми коштами, але після рішення суду, яке ініціював директор Торезького інтернату, вони стали цілком залежні від керівництва закладу.

«Дівчатка підходять до нього: ми хочемо на руки отримувати свої пенсії. Як це так – все життя отримували на руки. А тепер – хоп! – і ви нас визнали недієздатними. А директор каже: так це суд вас такими визнав», – розповіла дівчина.

Наталії за допомогою правозахисників вдалось відстояти свою незалежність, щоб самостійно розпоряджатися державною пенсією і вийти на волю, але вона – лише одна з небагатьох із майже 300 дорослих інвалідів, які зараз мешкають у Торезькому інтернаті, і яких позбавили можливості самостійно розпоряджатися своїми грошима. Гроші людей, щонайменше 200 тисяч гривень на місяць, надходять на рахунок інтернату. В інвалідів немає доступу до коштів. І це, на думку правозахисної організації «Мартін клуб», є порушенням прав людини.

«Там є люди, жінки, які у 90-ті були дітьми, а сьогодні вони вже жінки. І їх декілька років назад директор позбавив дієздатності. З нашої точки зору це неправильно. Ну немає там таких відхилень, заради чого можна позбавити дієздатності. А є там корупційна схема, яка була використана», – говорить голова організації «Мартін клуб» Вікторія Федотова.

Спецкомісія нічого не знайшла у Торезькому інтернаті

Директор Торезького інтернату Олександр Васякін.
Директор Торезького інтернату Олександр Васякін посилається на результати судової медичної експертизи, що визнала інвалідів неспроможними до самостійного життя. Він зазначає, що усі пенсії використовуються для додаткового харчування інвалідів. Втім, самі люди не можуть цього проконтролювати.

Не знайшла жодних порушень у Торезькому будинку і спеціальна комісія, яку створив голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк.

«Громадськість, прокуратура, міліція – вони майже добу провели в цьому інтернаті. З урахуванням того, що для них виділені чималі кошти – людям там допомагають. І крапка», – заявив Близнюк.

Прокуратура Донецької області не виявила в інтернаті підстав для порушення кримінальної справи, втім, правозахисники вважають останню перевірку занадто швидкою. Адже, за словами Вікторії Федотової, не всі дорослі інтернатівці є психічно відсталими, а більшість із них страждають від відсутності будь-якої освіти і можливості розпоряджатись власним життям і грошима.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG