Доступність посилання

ТОП новини

У Бахрейні ховають загиблих під час розгону протестів у четвер


Сьогодні у Бахрейні поховають чотирьох протестувальників, що загинули під час масових протестів у столиці Манамі. Оглядачі побоюються, що це може призвести до нових сутичок з поліцією.

Всі четверо померли, коли урядові війська розганяли демонстрантів у четвер вранці. Під час цих сутичок були поранені понад 200 людей, кількох осіб вважають зниклими безвісті.

Люди, що вийшли на вулиці Лівії, Ірану та Бахрейну, вимагають зміни влади в своїх країнах.

У Бахрейні після розгону силами безпеки опозиції армія взяла під контроль центр столиці. Військові також оголосили тимчасову заборону на проведення масових акцій.

Більшість населення Бахрейну складають шиїти, вони вимагають політичних реформ. Нині країною керує сунітська королівська династія.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун напередодні заявив, що насильство викликає «глибоку стурбованість», і закликав лідерів країни провести політичні реформи.

«Багато молодих людей тут розчаровані, що не можуть знайти гідну роботу. Свобода вираження, свобода зібрань і свобода висловлювань повинні бути повністю їм гарантовані. Ці свободи значною мірою зневажали в цьому регіоні. Це урок, якому лідери країни мають вчитися і впровадити якомога швидше зміни», – сказав генсекретар.

Припинити насильство закликала у Вашингтоні держсекретар США Гілларі Клінтон. «Я зателефонувала своєму колезі в Бахрейні і поділилась з ним нашою стурбованістю діями сил безпеки. Я акцентувала на важливості того, що ці жалобні процесії і молитви не повинні бути затьмарені насильством», – сказала Клінтон.

Бахрейн є стратегічним партнером Вашингтона, тут розташована база П’ятого флоту США.
XS
SM
MD
LG