Доступність посилання

ТОП новини

Гангстерів синдикату «Вірменська сила» заарештували у Каліфорнії


Нью-Йорк – У Лос-Анджелесі заарештували понад 70 членів гангстерського синдикату під назвою «Вірменська сила». Їх називають вірменською мафією, причому злочини угруповання були націлені насамперед на американців вірменського походження, що мешкають у Південній Каліфорнії, найбільше у Лос-Анджелесі і особливо у передмісті Глендейл.

Вірменська громада у Південній Каліфорнії, за підрахунками демографів, друга у світі за чисельністю (перша – у Москві). Арешти проводили бригади Федерального бюро розслідувань. Підстави – обвинувальні висновки на адресу 113 осіб. Їх звинувачують у кіднепінгу (це викрадання людей за викуп), рекеті, банковому шахрайстві, у торгівлі наркотиками й вогнепальною зброєю тощо.

Наприклад, вони обладнали спеціальними пристроями касові апарати мережі крамниць «99 центів». Ті пристрої копіювали номери кредитних карток покупців, що давало змогу злодіям виготовляти фальшиві кредитні картки. Підкуплені ними працівники банків давали гангстерам інформацію, що дозволяла знімати гроші з рахунків вкладників – жертв шахрайства, і таким чином вони поцупили 20 мільйонів доларів.

Стівен Мартінез, заступник директора ФБР, заявив на прес-конференції: «Це була не проста операція – захопити «Вірменську силу» – угруповання, яке неодноразово демонструвало, що воно ладне скоїти будь-які злочини на користь своєї влади та впливу. Це включало злочинні операції навіть з-за тюремного муру, де лідери «Вірменської сили» далі організовували злочини на наших вулицях, хоч їх самих було позбавлено волі», – сказав федеральний прокурор Андре Біротт.

Мафія, але без «хрещеного батька»

«Вірменська сила», на відміну від інших кримінальних угруповань, таких, як італійська мафія, не мала чітко визначеного ватажка, гангстера номер один, сapo di tutti capi або боса над усіма босами, «хрещеного батька», чий образ, як ми пам’ятаємо, створив Марлон Брандо у класичному фільмі.

Зате були так звані «злодії в законі». Ці професійні злочинці, каже Біротт, координували діяльність «Вірменської сили» у Сполучених Штатах з діяльністю кримінальних угруповань у Росії, Грузії та Вірменії.

За словами Ленні Броера, помічника міністра юстиції США, «їхні зв’язки долали не лише тюремні мури, а й державні кордони, сягаючи також країн колишнього радянського блоку».

Як повідомляють, «Вірменська сила» виникла у вісімдесятих роках минулого століття і певний час діяла як звичайна вулична банда чисельністю близько 200, маючи зв’язки з бандами мексиканців і афроамериканців. Сьогодні лише лічені її члени залишаються на волі, але навряд чи надовго, бо агенти ФБР уже йдуть по слідах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG