Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку звільнили журналістку через репортаж про інтернат у Торезі?


Донецьк – На Донеччині журналісти зазнають утисків через свою професійну діяльність. Про це Радіо Свобода заявила журналіст місцевої газети «Життя» Олена Довженко. Матеріал про жахливе життя дітей-інвалідів у Торезькому психоневрологічному інтернаті став причиною її звільнення з газети, яку фінансує Донецька облрада. Крім того, після численних критичних публікацій про зловживання у дитбудинку в Торезі може лишитись начальник відділу прес-служби облдержадміністрації Катерина Печерська. Далі про тиск чиновників на журналістів у регіонах.

Колишню журналістку Донецької комунальної газети «Життя» Олену Довженко минулого понеділка примусили піти з посади після її публікації про дитячий будинок у місті Торез. У матеріалі йшлося про тяжке життя і порушення прав дітей-інвалідів у цьому закладі. Олена Довженко каже, що не висловлювала у матеріалі власну точку зору, а використовувала коментарі експертів. Натомість керівництво газети «Життя» звинуватило її у непрофесіоналізмі: матеріал зняли із Інтернет-сайту, журналістку ображали, морально тиснули, довели до нервово зриву і звільнення.

«У п’ятницю почалось нестерпне штурхання мене. Вони мене довели. Дзвонили по телефону - головний редактор Шишкін і його заступниця Лавріненко. Цілий день мене накручували. Олена Петряєва хотіла мене побачити, немов, я щось не так написала. У понеділок мене довели до такого стану, що я просто зібрала речі і пішла», – розповідає Олена Довженко.

Колеги Олени Довженко підтверджують, що керівники газети «Життя» неодноразово дозволи собі ображати журналістів за матеріали, які не конче відображають позицію влади. Усіх, хто знає Олену Довженко, дивує причина звільнення – «непрофесіоналізм».

«Олена Довженко одна з найкращих наших студентів. І не лише тому, що вона отримала червоний диплом, а тому, що вчилась професії дуже зосереджено і відповідально. Олена добре знає, що таке об’єктивність, журналістські вимоги. Я не можу повірити, що вона порушила стандарти. Вона молода, але виважена людина», – говорить викладач Донецького національного університету Ірина Черниченко.

За галас у ЗМІ також відповів редактор газети та, імовірно, начальниця прес-служби

У неділю керівництво газети «Життя» у категоричній формі відмовилось офіційно коментувати ситуацію. Між тим заступниця головного редактора Жанна Лавріненко сказала Радіо Свобода, що Олена Довженко пішла з газети через проблеми зі здоров’ям. Лавріненко спростовує закиди про «примусове звільнення».

За матеріал про зловживання у Торезькому інтернаті перед головою Донецької облдержадміністрації довелось відповідати і головному редактору газети «Життя» Дмитру Шишкіну, якого голова області Анатолій Близнюк викликав до себе на «чоловічу розмову». Як потім розповів сам голова облдержадміністрації, після цієї розмови в редактора «досі руки трусяться».

«Я правда сказав так, що в нього досі руки трусяться. Я йому сказав – їдь туди зі своїм кореспондентом в цей інтернат і хоча б добу там проведи. Я тебе не можу примусити – але якщо ти чесний кореспондент, добра людина – їдь туди і добу доглядай цих дітей», – сказав Близнюк.

За словами звільненої вже журналістки Олени Довженко, у день виходу публікації Анатолій Близнюк пригрозив звільнити начальницю відділу прес-служби Донецької ОДА Катерину Печерську. Наразі пані Печерська перебуває у відпустці, втім, про звільнення її вже повідомили. Між тим в розмові з кореспондентом Радіо Свобода начальник прес-служби висловила сподівання, що все ж таки залишиться на посаді після виходу на роботу.

Газета «Життя» виходить за фінансування Донецької обласної ради і облдержадміністрації. У приміщенні цих державних відомств знаходиться її редакція. Одразу після звільнення журналістки у наступному виданні газета «Життя» опублікувала іншу статтю про оперативну реакцію керівника облдержадміністрації Анатолія Близнюка на повідомлення у ЗМІ щодо торезького інтернату та спростування заяв про зловживання у будинку для дітей-інвалідів.
XS
SM
MD
LG