Доступність посилання

ТОП новини

Суперечки навколо державного бюджету США загострюються


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Білий дім погрожує накласти вето на рішення Палати представників Конгресу, яка радикально скоротила фінансування діяльності федерального уряду упродовж 7 місяців, що залишаються до жовтня, коли почнеться новий фінансовий рік, 2012-й. Нинішній конфлікт, на думку експертів, може призвести до зупинки роботи уряду за браком коштів.

Палата представників вирішила скоротити видатки федерального бюджету на понад 60 мільярдів доларів, причому скорочення стосуються майже кожної галузі урядової діяльності. До цього законодавців змушує дедалі зростаючий дефіцит платіжного балансу.

Перед голосуванням спікер Палати представників конгресмен-республіканець Джон Бейнер попереджав: «Я твердо обіцяю: ми будемо скорочувати витрати!»

Справа ускладнюється тим, що вже підійшов час затверджувати федеральний бюджет на новий фінансовий рік, який почнеться 1-го жовтня, а бюджет поточного року досі не затверджено, і уряд працює за рахунок тимчасових асигнувань.

У Палаті представників переважна більшість – республіканські конгресмени, причому багато хто з них переміг торік на осінніх виборах саме завдяки програмі скорочення видатків. Як заявила республіканка Джуді Біггерт: «Ми маємо мандат від американського народу на скорочення витрат».

Отож, скорочують усе, що можна, від асигнувань на потреби народної освіти до будівництва швидкісної залізниці, від громадської радіо- і телемережі до спорудження нового реактивного винищувача і допомоги іншим країнам. 235 республіканців проголосували «за», 189 демократів – «проти».

Демократи у Сенаті не проти скорочень, але не настільки радикальних

Справа в тім, що на противагу республіканській більшості у Палаті представників, у верхній палаті Конгресу більшість, хоча й незначну, становлять сенатори-демократи, а щоб скорочення узаконити, потрібна згода обох палат. Сенатські демократи не проти скорочень, але не настільки радикальних.

Сенатор-демократ Дік Дурбін сказав у телевізійній програмі «Зустріч з пресою»: «Розходження існують, але ми усвідомлюємо, що мусимо скоротити асигнування. Ми розуміємо, що ми повинні жити відповідно до наших статків, і певні, що ми зможемо знайти шлях (до порозуміння) на решту поточного фінансового року».

До кінця тижня законодавці повинні дійти згоди, щоб продовжити фінансування уряду, інакше гроші не виділять і уряд зупиниться. Тімоті Ґайтнер, міністр фінансів, сказав, що він «певен, що демократи й республіканці зможуть погодитись щодо програми скорочення не лише видатків, а й наших довготермінових (фінансових) дефіцитів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG