Доступність посилання

ТОП новини

Політично-духовна дипломатія


Справа Кардинала Йосипа Сліпого. З архівів КДБ
Справа Кардинала Йосипа Сліпого. З архівів КДБ

Харків – У Харкові урочисто відкриватимуть пам’ятну дошку на честь кардинала Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого.

Дошку патріархові встановлювали вже двічі. І стільки ж разів її нищили. Вперше її урочисто відкрили 2005 року. Встановили на стіні будівлі Ленінського райвідділку міліції за адресою: Малиновського, 5. Якраз там, де за радянських часів розташовувалася пересильна в’язниця. Йосипа Сліпого тут за ґратами утримували кілька тижнів у літку 1961 року.

Харків був одним із міст, де етапом проходив видатний священнослужитель по дорозі до мордовських таборів.

Проросійські радикали невдоволені

А 2008 року представники радикальних проросійських громадських організацій розбили пам’ятну дошку на честь Йосипа Сліпого. Її за два тижня знову відновили на пожертви мирян та члени Спілки української молоді.

Члени таких організацій як «Велика русь» подалися до суду з метою визнати встановлення другої меморіальної дошки незаконним.

Представники Феміди восени минулого року задовольнили позов вищезгаданої організації, а отже її керівник Юрій Апухтін зі своїми однодумцями взявся молотком трощити гранітну плиту.
Портрет Йосипа Сліпого, автор Зенон Онишкевич


Демонтаж другої пам’ятної дошки на честь Йосипа Сліпого викликав обурення серед українських віруючих, інтелігенції та політиків.

Міському голові Львова Андрію Садовому вдалося умовити керівництво Харківщини в доцільності відновлення дошки на цьому самому місці. За словами Андрія Садового, ця дошка виготовлена наново. Заради легітимізації меморіальної дошки, Львівська міська рада офіційно подала заявку на її встановлення. «Щоб усі права належали нам», – наголосив львівський мер.

Дипломатична згода

Оскільки харківський губернатор Михайло Добкін досягнув дипломатичної згоди з паном Садовим, то меру Геннадію Кернесу залишилося виконати доручення про повернення дошки на своє місце. Тепер голови області та міста обережні з оціночними міркуваннями щодо історичної постаті Йосипа Сліпого, мовляв, пам’ять вшануємо, нехай люди самі визначаються зі ставленням до священнослужителя.

Харківський мер волів побачити цю дошку з нейтральним текстом і зображенням без згадок про УПА, про СС Галичина, без хреста тощо. «Той хто зацікавиться долею патріарха, зможе прочитати про нього на цій меморіальній дошці. Люди нехай роблять самі висновки, добра він людина чи погана», – наголосив під час останнього засідання міської топонімічної комісії Геннадій Кернес.

Після великих суперечок між харківськими і львівськими посадовцями на дошці викарбовано такий напис:«У цьому місці, в колишній переселенській тюрмі, у липні-серпні 1961 року перебував в ув’язненні Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Йосип Сліпий».

Член Національної спілки художників України Олександр Рідний, скульптор, якому довірили виготовлення скандальної дошки, розповів: туристи і віруючі, не дивлячись ні на які суперечки політиків, все таки побачать патріарха УГКЦ на бронзовому портреті в священицькому облаченні. Йосипа Сліпого, за наполяганням духовенства, зображено з патріаршими символами, (панагія, хрест тощо).

На які кошти виготовлялася, встановлюватиметься нова пам’ятна дошка, за харківські чи львівські? Чи, можливо, це спільний фінансовий внесок двох мерів? На ці запитання Радіо Свобода відповідь Львівського мера Андрія Садового була дипломатична: «Хочу, щоб це була спільна проплата: п’ятдесят на п’ятдесят». Чи погодився на таку пропозицію його колега пан Кернес, наразі не відомо.

Меморіальну дошку урочисто відкриватимуть політики і духовенство, але залишається, на жаль, риторичним одне запитання: де гарантія, що нову меморіальну дошку на честь патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого укотре не розіб’ють, не демонтують? Адже попередні спроби паплюження пам’яті про великого українця так і залишилися без покарання. Міліція не порушила жодної кримінальної справи. Та й нищення двох попередніх дошок відбувалося під самим носом у правоохоронців! Меморіальна дошка і надалі висітиме на стіні Ленінського райвідділку міліції.

P.S.

Двічі знищену пам'ятну дошку на честь патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого відновили. Дошку встановили на будівлі ДАІ у Ленінському районі Харкова, де раніше була пересильна тюрма, в якій Йосип Сліпий перебував під час пересилки 1961 року до Сибіру.

Перед початком церемонії на вулиці Малиновського зібралися близько півсотні представників Комуністичної партії з плакатами «За пропаганду фашизму – кримінальна справа», «Бандерівська мразь – геть з Харкова!», «Жертви Дробицького яру не пробачать!», «Кому служите?». Там була і народний депутат від КПУ Алла Александровська:



Протестувальникам апелював доктор історичних наук, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Греко-католицького університету Ярослав Грицак. Професор Грицак також читав лекцію в Харківському національному університеті імені Каразіна про історичні моделі державного устрою України:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG