Доступність посилання

ТОП новини

Колишній мер Москви під лупою слідства


Прага – Триває розслідування фінансової діяльності колишнього московського мера Юрія Лужкова. З часу його відставки у вересні минулого року після відкритої конфронтації з президентом Росії Дмитром Медведєвим, Лужков та його дружина-мільярдерка опинилася у центрі уваги російських правоохоронних органів. Чи йдеться про боротьбу з корупцією, як стверджують у російській владі, чи про переділ власності, про що говорять опозиційні політики Росії?

Колись найбагатша жінка Росії Олена Батуріна з часу відставки свого чоловіка Юрія Лужкова з посади мера різко збідніла. За даними російського журналу «Фінанс», після того, як її статки скоротились наполовину, вона впала на 47 позицій і тепер посідає лише 94-е місце серед російських мільярдерів. Журнал «Форбс» раніше оцінював статки Батуріної в майже 3 мільярди доларів, нині, лише через кілька місяців, вони сягнули заледве одного мільярда.

Минулого тижня слідчі проводили обшук в «Інтеко», головній компанії Батуріної, перевіряючи інформацію про те, що банк «Москва», який належав місту, значно переплатив компанії за ділянку землі неподалік Москви у 2009 році і що ці гроші, 440 мільйонів доларів, опинилися на особистому рахунку Батуріної. Це – лише один з епізодів, за яким провадиться слідство.

Як заявляють представники слідчих органів, йдеться про протидію корупції. Але опозиційні політики вважають, що дії влади більше нагадують переділ власності.

Володимир Мілов
, який разом з колишнім віце-прем’єр-міністром Росії Борисом Нємцовим написав два дослідження про зловживання в московській мерії за часів Лужкова, говорить, що розслідування не шукає справжніх винуватців зловживань.

«Гадаю, що йдеться не про справжнє розслідування такого дикого факту корупції, бо з московського бюджету були вкрадені величезні гроші. Я бачу, що там намагаються знайти цапа-відбувайла, якихось співробітників банку, які нібито ввели в оману керівництво. Я впевнений, що і Лужков, і голова банку «Москва», і навіть голова Центрального банку знали про подробиці цієї справи, але їм потрібні цапи-відбувайли. Для мене це означає, що вони хочуть натиснути на Батуріну, щоб відібрати в неї бізнес, на банк «Москва», щоб знизити його ціну і продати у потрібні руки, але зовсім не для того, щоб розслідувати реальні справи про корупцію», – вважає він.

На переконання лідера партії «Правоє дєло» Леоніда Ґозмана, Лужкову і Батуріній влада висунула ультиматум: або вони віддають бізнес, або йдуть до в’язниці.

За повідомленнями російської ділової преси, бізнес-імперія Лужкова-Батуріної має багато ласих шматків: серед них і сам банк «Москва», на який поклав око найбільший російський банк ВТБ, та й будівельна компанія Батуріної, «Інтеко», незважаючи на закінчення будівельного буму, не втрачає своєї привабливості. За даними російських політологів, серед можливих покупців – олігархи Олег Дерипаска та Василь Анісімов.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG