Доступність посилання

ТОП новини

«Дачу патріарха РПЦ», як і «палац Путіна», будують на Чорному морі?


Будівництво «дачі патріарха», фото http://openbereg.ru/?p=19
Будівництво «дачі патріарха», фото http://openbereg.ru/?p=19

Прага – Російські екологи оприлюднили в інтернеті фотографію особняка на березі Чорного моря, який нібито споруджують для глави Російської православної церкви патріарха Кирила. Ця новина прийшла після жвавого обговорення фотографій іншого палацу, приблизною вартістю у мільярд доларів, на цьому ж узбережжі, який нібито будують для нинішнього російського прем’єра Володимира Путіна.

Екологи натрапили на так звану «дачу патріарха» поблизу села Дивноморське в Краснодарському краї Російської Федерації, коли відстежували вирубки місцевих унікальних лісосмуг. Російські екологи заявляють, що так звана «дача патріарха» – це незаконне будівництво на території державного лісового фонду.

Раніше екологи, за підтримки активістів опозиційної партії «Яблуко», намагалися пробратися на сусідню ділянку неподалік Геленджика, де, за їхніми даними, споруджують секретний об’єкт, що його журналісти називають «палацом Путіна».

Один із цих російських екологів, Дмитро Шевченко з Краснодара, розповів Радіо Свобода про шкоду, завдану природі цього берега Чорного моря: «Те, що ми побачили, просто шокувало нас. Це велика територія, приблизно в 10 гектарів, де незаконно знищено дерева, – зазначає еколог. – Це кримінальний злочин, за який треба карати. Бо вирубки лісу проводяться лише у виняткових випадках, і будівництво резиденції патріарха сюди не належить».

Кремль боїться розгляду в європейських судах – еколог

За словами Дмитра Шевченка, ймовірним замовником і головним спонсором будівництва «дачі патріарха» виступає «Підприємство з постачання продукції» Управління справами президента Росії, а підрядником є російсько-сербська фірма «Путеві».

Глава РПЦ Кирило
Російські-мас медіа наводять позицію Московського патріархату, який нині не коментує будівництва, хоча проект спорудження «Духовно-культурного центру» патріархії офіційно анонсували ще 2005 року. Речник патріархату тепер каже, що дізнався про будівництво з преси.

Директор російських програм «Ґрінпіс» Іван Блоков сказав Радіо Свобода, що захищати довкілля у такій ситуації завжди важко, але не безнадійно. Він вважає, що перспективи розгляду подібних справ у європейських судах лякають владу у Кремлі, особливо коли наближаються вибори.

Інформація про шикарні курортні палаци, що будуються для державних і церковних чільників Росії, надходять у час, коли влада в Москві не в силах приховати сильного зростання корупції в країні. Кремль заявляє, що боротьба з цим лихом є одним із його пріоритетів, але фотографії «дачі патріарха» навряд чи переконають росіян в успіхах російської влади на цьому фронті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG