Доступність посилання

ТОП новини

23 лютого – свято захисника чиєї Вітчизни? (Огляд преси)


Київ – Безоплатне забезпечення громадян землею перетворилось на великий корупційний механізм, стверджує газета «Голос України». Ділянки у переважній більшості надаються не тим, хто їх справді потребує, а тим, хто фінансово стимулює можновладців. Землеустрій на загальнодержавному та регіональному рівнях фактично не здійснюється. На місцевому рівні усе звелося до розроблення проектів відведення земельних ділянок. Про це наголошується у матеріалі «Земля: не зробити б непоправної помилки…».

Революції, що відбуваються в арабському світі, неодмінно вплинуть на ситуацію в Україні, переконує газета «Сегодня». Насамперед зростуть ціни на бензин. Вже зараз нафтотрейдери вимагають від уряду дозволу підняти ціни на пальне на 30–40 копійок. Якщо ціна на нафту зростатиме й надалі, то апетити нафтовиків, відповідно, ще зростуть. На думку експертів газети, світове подорожчання нафти накладеться на сезонне весняне подорожчання, і в квітні ціна на бензин зросте на 10–15%. А це, в свою чергу, спричинить подорожчання і багатьох інших товарів та послуг. Докладніше з прогнозами видання знайомить у публікації «Що несе Україні бунт арабів».

Незважаючина те, що знаменита битва під Полтавою відбулася понад 300 років тому, пристрасті довкола неї не вщухають і досі, отримуючи нові імпульси розвитку й сюжетні повороти. Йдеться не лише про нашумілу історію з (не)встановленням монументів гетьманові Івану Мазепі й голові Директорії УНР Симонові Петлюрі, але й про відносно нещодавні скульптурні ініціативи місцевої влади. Мова, насамперед, про відновлення двоголового орла на гранітному обеліску захисникам Полтави 1709 року. Подробиці розповідає газета «День» у статті «Конфлікт пам’ятників і пам’яті».

Якщо від самого створення Червона армія воювала проти України, то з чим вітають українських чоловіків 23 лютого? – запитує газета «Україна молода». Видання нагадує, що у лютому 1919 року, коли Москва святкувала річницю робітничо-селянської Червоної армії, ця сама армія в Україні воювала з армією УНР та Українською галицькою армією. Тож чиїми наступниками є українці, які святкують «День захисника вітчизни» 23 лютого? Про це видання запитує у статті «Свято захисника міфу».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG