Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрацію Обами і Брюссель критикують за їхнє ставлення до України (світова преса)


Прага – Одна з провідних американських газет запитує, чому Гілларі Клінтон не згадала публічно про «політичні зловживання влади Януковича» під час підписання протоколу про енергетичну співпрацю з Києвом кілька днів тому? Світові оглядачі раз у раз попереджають, що Україна сьогодні неухильно скочується в болото авторитаризму. Разом з тим газети повідомляють про вражаючі темпи наростання в Україні виробництва оборонно-промислового комплексу і торгівлі зброєю. У Чехії оприлюднено чергову порцію американських телеграм з «колекції» WikiLeaks, де йдеться про те, що Прага була готова у серпні 2008 року, під час інвазії Росії на територію Грузії, брати участь у місії НАТО в цій країні, підтримуючи тут ініціативи України.

Впливова американська «Вашингтон Пост» оприлюднила редакційний матеріал під назвою «Україна: антидемократичний відступ», де на прикладі Помаранчевої революції в Україні застерігається, зокрема, що «демократичні революції, навіть у разі їхнього успіху, слід відстоювати ще багато років після того, як тріумфуючі натовпи покидають вулиці». Бо, на думку американської газети, «авторитарні сили можуть перегрупуватися і навіть скористатися демократичними інститутами для повернення у владу, свобода може бути піддана розмиванню після відродження старих звичок, і можуть втрутитися підступні сусіди». «Вашингтон пост» попереджає, що «поки увага Заходу прикута до повстань на Близькому Сході, європейська країна з 50-мільйонним населенням, що має стратегічне розташування, може крадькома залишити демократичний табір». Американська газета попереджає , що «цим відступом командує Віктор Янукович – той самий політик, фальшиво-переможні оборудки якого на президентських виборах 2004 року викликали помаранчевий бунт». Газета також зауважує, що Януковичу вдалося повернутися і перемогти на виборах 2010-го завдяки «неоковирності і сваркам в демократичній владі» в Україні після 2004 року. «Вашингтон Пост» не сумнівається, що попри свої проєвропейські заяви, Янукович зробив «великі поступки одному з лідерів Росії – Володимиру Путіну». Тут також ідеться про наступ нинішньої влади у Києві проти опозиції, тиск на пресу. Вашингтонське видання також закликає владу президента Обами бути більш послідовними щодо запобігання «відступу України від демократії». Тут мовиться про те, що якщо у грудні минулого року Вашингтон серйозно попередив Януковича про недопустимість «вибіркового переслідування української опозиції», зокрема, в особі Юлії Тимошенко, то вже кілька днів тому, коли Гілларі Клінтон підписувала у Вашингтоні протокол з Україною про наміри співпраці щодо розробок сланцевого газу, держсекретар публічно нічого не згадала про «політичні зловживання влади Януковича». «Вашингтон Пост» вважає, що «США повинні сильніше діяти у запобіганні ерозії демократії в Україні». «Один зі способів, на думку газети, полягає у пов’язуванні прогресу економічної співпраці з Києвом із удосконаленням прав людини в Україні». Американка газета також радить владі у Вашингтоні закликати керівництво Європейського Союзу «бути послідовними у своїх зобов’язаннях щодо просування демократії в Україні».

Московська «Нєзавісімія газета» інформує, що «Київ сподівається налагодити кооперацію з Москвою у галузі оборонно-промислового комплексу (ОПК)». Хоча, за оприлюдненими тут даними, Київ і так не пасе задніх на цій ниві й сподівається, що революційні бунти в країнах Близького Сходу та Північної Африки не дуже зашкодять військово-торговим перспективам у цьому регіоні для українського ОПК. Всупереч падінню у 2009 році виробництва в Україні в цілому, виробництво в ОПК виросло майже на 60 відсотків, а в деяких його галузях зростання було навіть вищим, ніж на 70 відсотків. У підсумку, як інформує московське видання, Україна наблизилася до провідної п’ятірки найбільших продавців зброї і військового спорядження.

Чеська «Днес» оприлюднила американські дипломатичні телеграми з «колекції» WikiLeaks, у яких стверджується, що чеська влада хотіла під час вторгнення Росії у серпні 2008 року на терени Грузії «вислати сюди підрозділи НАТО» і підтримувала найактивніших учасників цієї ініціативи – Україну, країни Балтії. Правда, як тут зауважено, цьому завадила позиція «традиційного посла проросійського табору в НАТО – Німеччини», яка наполягала, щоб Північноатлантичний альянс керувався у своїх рішеннях інтересами «довготривалої співпраці Росії з НАТО».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG