Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО у Києві для діалогу про спільні виклики та ПРО


Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

Брюссель – Проголошений Україною позаблоковий статус її співробітництву з НАТО не заважає. Саме тому сьогодні до Києва з офіційним візитом прибуває голова цієї потужної військово-політичної організації Андерс Фоґ Расмуссен. Яка мета його першого візиту до України та яке коло питань обговорюватимуться із лідерами держави?

Протягом цих перших відвідин України керівником НАТО, зокрема йтиметься про подальшу допомогу в місіях альянсу в Афганістані та про спільні дії у протистоянні сучасним викликам євроатлантичної безпеки.

«Мене запросив Президент Янукович. Гадаю мій візит до України зміцнить нашу співпрацю й політичний діалог, – заявляє голова Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен. – До того ж, ми з нетерпінням очікуємо зустрічі у рамках Комісії Україна – НАТО на рівні голів закордонних відомств, що відбудеться у квітні у Берліні. Тож, це свідчить про те, що ми дуже віддані справі підтримки політичного діалогу на високому рівні між Україною та НАТО».

Керівник НАТО наголошує на тому, що загрози, які нині існують у світі, не мають кордонів, тому й реагувати на них слід, об’єднавши зусилля НАТО та партнерів, на кшталт України.

«Як ми могли б поглибити співробітництво з Україною, коли йдеться про антитероризм, боротьбу з піратством, розповсюдженням зброї масового знищення, зокрема, ядерної зброї? – розмірковує керівник НАТО. – А також як ми могли б співпрацювати у створенні системи ПРО? Я знаю, що Україну це дуже цікавить».

Чи включати українські системи до європейської ПРО?

Ще наприкінці минулого року, перебуваючи у Москві, пан Фоґ Расмуссен зробив заяву щодо можливого залучення українських протиракетних систем до єдиної європейської системи ПРО.

Щодо натовських місій у Афганістані, то очікується, що керівник альянсу сьогодні запропонує Україні активніше долучити своїх військових інструкторів до навчань афганських збройних сил та поліції.

Саме ці та інші питання є у порядку денному сьогоднішніх зустрічей Андерса Фоґ Расмуссена з українським Президентом, Прем’єр-міністром та головою зовнішньополітичного відомства.

У київській програмі керівника НАТО також традиційна для таких візитів зустріч з молоддю. Він має виступити з лекцією перед студентами Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG