Доступність посилання

ТОП новини

У Києві стартує форум «Європа – Україна»


Київ – У столиці розпочинає роботу міжнародний форум «Європа – Україна». Він проходить уп’яте і цього разу планує об’єднати до 400 учасників з України, Росії, ЄС та США. 24 лютого серед гостей форуму очікують Президента України Віктора Януковича, а ключовими темами дискусій стануть зокрема співпраця України в трикутнику з Євросоюзом та Росією, енергобезпека Європи та інвестиційний потенціал України.

Форум «Європа-Україна» був створений 5 років тому як відгалуження від Економічного форуму, який щороку проводиться у Польщі. Цього року у програмі українсько-європейського форуму – дискусії довкола питань співпраці України з Євросоюзом, зокрема в контексті програми «Східного партнерства», та з Росією – в контексті співробітництва у сфері енергетики.

Один із організаторів форуму, народний депутат від Партії регіонів, член парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков наголошує на тому, що ключовою темою обговорення буде європейська інтеграція України і все, що з цим процесом пов’язане. «Я можу окреслити такі важливі теми, як переговори про створення зони вільної торгівлі, запровадження безвізового режиму з ЄС. Також важлива тема Євро-2012, яка не менше стосується європейської інтеграції України. Дуже приємно, що питання євроінтеграції України знаходять підтримку колег з польської сторони і в Європі в цілому», – каже він.

Опозицію також покликали до дискусії

Серед гостей форуму цього року – зокрема віце-прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Барамідзе, міністр закордонних справ Литви Евальдас Ігнатавічус
та екс-президент Хорватії Степан Месіч. З української сторони на форумі чекають не лише представників Адміністрації Президента Ірину Акімову та Ганну Герман, але й самого главу держави Віктора Януковича.

До дискусії запросили також представників опозиції. Так, заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря братиме участь в обговоренні програми «Східного партнерства», а народний депутат від БЮТ, голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталя Королевська дискутуватиме на тему економічних реформ.

Мирослав Скурка, координатор українських програм Інституту східноєвропейських досліджень, який є співорганізатором форуму з польського боку, зазначає, що організатори намагалися максимально збалансувати програму. «Принцип, яким ми керуємося, організовуючи такі конференції, є те, що ми завжди запрошуємо до дебатів представників двох політичних сторін, партії влади та партії опозиції. Інша справа, що не завжди ці люди приймають запрошення», – розповідає він.

Форум «Європа – Україна» триватиме у Києві до 25 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG