Доступність посилання

ТОП новини

Видобування сланцевого газу для України – далека перспектива – експерт


Львів – Уряд розробив проект видобутку сланцевого газу на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині. Цей альтернативний природний газ видобувається зі сланцю і складається переважно з чистого метану. Наскільки реально видобувати в Україні сланцевий газ, що давно роблять світі?

За припущенням Міністерства охорони навколишнього середовища, у Львівській області, на території 9 районів (так званій Олеській площі) запаси сланцевого газу складають щонайменше 100 мільярдів метрів кубічних.

За підрахунками чиновників, видобування сланцевого газу зацікавить світові газовидобувні компанії, дозволить створити тисячі робочих місць.

Для того, щоб оголосити конкурс, здійснювати пошук інвестора, Львівська обласна рада має погодити урядовий проект. Міністерство припускає, що геологічно-розвідувальні роботи триватимуть протягом трьох років.

Геологи не досліджували запаси сланцевого газу

Перша газова свердловина в сланцевих пластах пробурена у США ще в 1821 році. Нині собівартість видобутку 1000 кубів сланцевого газу обходиться державі приблизно 90 американських доларів.

Третій рік видобувають сланцевий газ у Польщі, де є трильйонні запаси. Фахівці прогнозують, що західний сусід України невдовзі зможе експортувати газ. Аналогічні породи, які є у Люблінському воєводстві, можуть бути і на Львівщині, говорить головний геолог по нафті та газу Державного підприємства «Західукргеологія» Богдан Полиняк. Однак геологам невідомо достеменно, якими є запаси газу у сланцевих пластах.

«Ми знаємо, як геологи, що є такі породи, під час буріння, пошуко-розвідувальних робіт такі розрізи вивчали і ми бачили, що є газопрояви з таких порід, але в основному це ми мали такі прояви у Карпатах. Але спеціального вивчення і підрахунку запасу ми такого не проводили», – каже головний геолог.

Сланцевий газ може створити конкуренцію на ринку

Українські фахівці не володіють технологіями з горизонтального буріння, а саме у такий спосіб видобувають сланцевий газ. «Для нашого регіону технологічно видобування трохи важке, тому що ми не маємо таких технологій, як і по виробництву труб», – каже Богдан Полиняк.

Поклади сланцевого газу, за даними експертів, можуть бути не лише на Заході України, але й на Сході.

Видобування альтернативного природного газу передусім створює конкуренцію на ринку, що знизило б його вартість, а ще використання сланцевого газу посилило б енергетичну безпеку країни і знизило рівень забруднення атмосфери парниковими газами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG