Доступність посилання

ТОП новини

У Києві знову відкрили маятник Фуко


Київ – Маятник Фуко, який експериментально доводить добове обертання Землі, знову з’явився у Києві. Відтепер всі охочі мають можливість наочно спостерігати дослід французького астронома у фойє бібліотеки Політехнічного інституту.

Маятник Фуко – пристрій, який близько 160 років тому унаочнив факт обертання Землі навколо власної осі. Французький фізик і астроном Леон Фуко підвісив його до стелі у паризькому Пантеоні. Якщо дивитись на маятник певний час, видно, що площина його коливання зміщується, що неможливо з погляду фізики. Таким чином це насправді свідчить, що зміщується підлога будівлі, де встановлений маятник, а отже, і вся земна куля.

Відтепер в Україні з’явився аналог французького пристрою. Над тим, щоб його сконструювати, науковці працювали майже рік. За словами академіка Вадима Бахтіяра, таким чином унаочнюється внесок Леона Фуко у розвиток світової науки, зокрема, в освоєння людиною космосу.

У той же час практичний сенс академік бачить у використанні маятника в бібліотеці як унаочнення для студентів. «Маятник Фуко вивчається в межах курсу фізики. А курс фізики викладається усім студентам КПІ. Тому кожен студент знає про маятник Фуко», – зазначає академік.
У Києві відтворили маятник Фуко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чого більше: мистецтва чи науки?


На відкритті маятника були присутні представники французького посольства. У конструюванні самого пристрою вони участі не брали, однак долучились до урочистого перетинання мотузки, якою, повторюючи експеримент Фуко, закріпили кулю, щоб уникнути похибки.

Аташе французького посольства з університетського та наукового співробітництва Ґійом Колен висловив сподівання на продовження співпраці українських і французьких науковців.

«У листопаді ми відкрили французько-український центр, а тепер – і цей чудовий маятник, – говорить Колен. – На мій погляд, він якоюсь мірою теж символ українсько-французької співпраці».

Студенти вітають будь-який практичний досвід, однак встановлення маятника не вирішує проблеми оснащення вишу, яка нині на часі, сказав Радіо Свобода Олег Десятов, голова студентської ради КПІ. «На деяких напрямках підготовки спеціалістів – застаріле обладнання, що не дає тих навиків, які потрібні на сучасному ринку праці», – зауважив студентський активіст.

Раніше 12-метровий маятник Фуко можна було побачити в трапезній Києво-Печерської лаври, але з відходом радянського режиму його демонтували.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG