Доступність посилання

ТОП новини

Софію Київську не передадуть УПЦ МП – міністр культури


Заповідник «Софія Київська» не передадуть у власність Української православної церкви Московського патріархату. Про це сьогодні заявив міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк.

«Це є пам’ятка архітектури, яка входить до спадщини ЮНЕСКО. Я не бачу жодних передумов щодо цих побоювань», – сказав міністр.

Коментуючи чутки про те, що вже на Великдень у Софії Київській правитимуть службу представники УПЦ МП, Кулиняк заявив, що у попередні роки у виняткових випадках у Софії правилися богослужіння.

«Але щодо передачі – на сьогодні це питання не розглядається», – наголосив міністр.

Крім того, він повідомив, що Міністерство культури і туризму України виступає проти будівництва в охоронній зоні навколо заповідника.

Нещодавно уряд вирішив передати національний заповідник «Софія Київська» до сфери управління Мінкультури. До того пам’яткою опікувалося Міністерство регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства.

Проти раніше оголошених планів передати «Софію Київську» у відання Міністерства культури виступили співробітники самого заповідника й деякі політики.

Колектив «Софії Київської» заявляв, що Мінкультури, на відміну від Мінрегіонбуду, не має ані фінансування, ані досвіду, необхідних для реставрації і підтримки пам’ятки.

Крім того, існують побоювання, що в разі перепідпорядкування цей заповідник чи його частину можуть передати УПЦ Московського патріархату, як це сталося з Києво-Печерською Лаврою.

Софія разом із Лаврою є об’єктом світової культурної спадщини ЮНЕСКО, одним із чотирьох об’єктів світової спадщини в Україні.
XS
SM
MD
LG