Доступність посилання

ТОП новини

НАТО пропонує допомогу в евакуації іноземців із Лівії


НАТО пропонує свою допомогу в евакуації іноземних громадян із Лівії.

Про це заявив Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен у ході переговорів із міністрами оборони країн НАТО в Будапешті.

Фоґ Расмуссен гостро розкритикував дії влади Лівії, яка пробує силою придушити антиурядові виступи.

Тим часом лідер Лівії Муаммар Каддафі закликав своїх прибічників, що зібралися в столиці Тріполі, придушувати антиурядові акції.

Лояльні до Каддафі сили безпеки ведуть вогонь по демонстрантах у Тріполі. Очевидці повідомляють про щонайменше чотирьох загиблих.

Країни-члени Європейського Союзу в принципі домовилися в п’ятницю про санкції щодо членів владного в Лівії режиму, повідомили європейські дипломати.

Ідеться про те, щоб запровадити ембарго на постачання зброї до Лівії, а також заморозити активи членів режиму Муаммара Каддафі на території Євросоюзу і заборонити видавати їм візи до цих країн.

Ембарго має стосуватися і власне зброї, і виробів, які можуть бути вжиті проти демонстрантів.

Офіційне рішення про це, за повідомленнями, мають остаточно ухвалити наступного тижня.

Рада з прав людини ООН рекомендує Генеральній Асамблеї ООН розглянути можливість припинити членство Лівії в цьому головному правозахисному органі Організації Об’єднаних Націй «у зв’язку з тяжкими й систематичними порушеннями прав людини владою Лівії».

У резолюції, яку Рада з прав людини ухвалила без жодних заперечень за консенсусом на своєму засіданні в п’ятницю в Женеві, також вирішено негайно відправити до Лівії незалежну міжнародну комісію, яка має розслідувати повідомлення про порушення міжнародного законодавства про права людини в цій країні.

Лівія була обрана одним із 47 членів Ради з прав людини ООН у травні 2010 року. Генеральна Асамблея ООН може зупинити це членство, якщо за такий крок проголосують понад дві третини зі 192 її членів.
XS
SM
MD
LG