Доступність посилання

ТОП новини

Кияни пікетували будмайданчик біля Софії Київської


Сьогодні близько трьохсот киян вимагали зупинити скандальне будівництво елітного житлового комплексу у захисній зоні Софії Київської. Вони пікетували будмайданчик, розташований у старовинному київському кварталі по вулиці Олеся Гончара. Торік будівництво було заборонено Київською міською прокуратурою. У грудні заборону на будівництво підтвердила сесія Київської міської ради.

«Будівництво у захисній зоні Святої Софії відбувається всупереч рішенням прокуратури і київського депутатського корпусу. Усупереч чинному законодавству та рекомендаціям ЮНЕСКО. Роботи, пов’язані з побудовою глибинних фундаментів, небезпечні не лише для тисячолітньої святині України, а й для прилеглих до будівництва житлових будинків», – заявив голова комітету з питань культури Київської міськради Олександр Бригинець.

Координатор громадської ініціативи «Кияни» Наталія Мусієнко повідомила, що замовники будівельних робіт відмовились зустрічатися з громадськістю та з представниками правоохоронних органів і посилаються на відповідні дозвільні документи. «Ми не бачили ніяких документів, натомість ми бачимо, як руйнується історичне середовище Києва і створюється небезпека для існування храму Святої Софії, унікальних кварталів сторічної забудови», – заявила Мусієнко.

Напередодні міністр культури Микола Кулиняк пообіцяв розібратися із забудовниками, як тільки Національний заповідник «Софія Київська» буде пере підпорядковано міністерству. Указ має підписати Президент України Віктор Янукович.

Експерти ЮНЕСКО, які минулої осені відвідували Київ, рекомендували не здійснювати будівельних робіт довкола Святої Софії та Києво-Печерської Лаври, які внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
XS
SM
MD
LG