Доступність посилання

ТОП новини

Чому революція в Лівії може закінчитися громадянською війною


Муаммар аль-Каддафі
Муаммар аль-Каддафі

Прага – Народні повстання в Тунісі та Єгипті призвели до відставки багатолітніх керівників країн у процесі відносно спокійної передачі влади тимчасовій владі. Проте у сусідній Лівії ситуація дедалі більше скочується у напрямку громадянської війни.

На відміну від сусідів, Тунісу і Єгипту, у Лівії влада багатолітнього диктатора Муаммара аль-Каддафі трималася не тільки і не стільки на нафті та інших багатствах країни, скільки на складному балансі племінних інтересів. Повстання в Лівії траплялися і раніше. Але Каддафі вдавалося їх придушувати. Нині, коли схід країни вийшов з-під контролю Тріполі, а повстанці підійшли до стін столиці, ситуація виглядає інакше.

Життя країни, що складається з 6,5 мільйонів населення, залежить від складної співпраці між собою понад 100 різних племен і кланів. Як зауважує дослідник з каїрського Центру політичних та стратегічних досліджень «Аль-Ахрам» Зіад Акль, баланс влади у Лівії визначає лояльність вождів.

«Племінний склад зараз виглядає проти Муаммара аль-Каддафі. Разом з тим всередині цих племен люди налаштовані на діалог. На щастя, ще не проявилися глибокі розколи між кланами. Це можна вважати ледь не єдиною доброю новиною з Лівії», – зауважує єгипетський політолог.

Ситуація залежить від дій еліт

Лідер одного з найбільших племен, Варфалла, яке налічує близько півтора мільйона осіб, має свої старі порахунки з Каддафі. У 1993 році Каддафі брутально придушив повстання цього племені, тож нині його перехід на бік повстанців вибив один з наріжних каменів з-під піраміди влади Каддафі. Вона тепер тримається головним чином на представниках його власного племені Каддафа, яке не є найбільшим чи найпотужнішим, але його представники займають головні позиції у силових відомствах Лівії.

Експерти побоюються, що тактика Каддафі, що базується на силовому придушенні повстання, рано чи пізно призведе до громадянської війни в Лівії. Проте, на їхню думку, як саме будуть розвиватися події, залежатиме від відповідальності місцевих еліт.

Як пояснює каїрський експерт Зіад Акль, в Лівії немає звичних для інщих країн суспільних сил. Там немає політичних партій, громадянське суспільство дуже слабке. «Тобто все залежить від еліт, від лідерів кланів та племен, навіть від професорів університетів та релігійних діячів», – вважає він.

Бо, на думку єгипетського аналітика, саме ці люди, які мають доступ до інформації, багатства і є авторитетом для великої кількості людей, саме вони вирішують, яким шляхом Лівія піде далі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG