Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готується до відбиття кібератак з інтернету


Про кібервійни ще не так давно можна було прочитати хіба що на сторінках науково-фантастичних романів. Нині про загрозу з мережі не лише говорять серйозно, але й готуються до відсічі можливих атак. У Німеччині, наприклад, уже працюють над створенням Центру для відбиття нападів з інтернету.

«Інтернет нам потрібен як повітря для дихання» – не цуралася таких гучних слів уповноважена німецького уряду з питань безпеки інформаційних технологій Корнелія Роґалл-Ґроте, коли представляла плани офіційного Берліна щодо боротьби з інтернет-злочинністю. Враховуючи саме важливість інтернету для сучасного життя, наголошує вона, постала необхідність вжити особливих заходів для захисту інформаційних систем.

Очікується, що новий Центр для відсічі кібернападів з інтернету запрацює в Німеччині вже 1 квітня. Роль головного координатора відіграє Федеральне відомство з безпеки інформаційної техніки в Бонні. До реалізації проекту залучені практично всі силові структури – Федеральне відомство з охорони конституції, Федеральне управління кримінальної поліції, митники, спецслужби.

Реальна загроза

Такі плани німецького уряду не є наслідком якоїсь параної. Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр повідомив журналістам, що правоохоронні органи щоденно фіксують «напади в мережі». При чому встановити особистість кіберзлочинців вкрай складно.

«Ми маємо хакерів, які видають себе за держави; ми маємо також держави, які видають себе за приватних хакерів, а можливо нам доводиться мати справу й з терористами», – зауважив керівник німецького МВС.

Перша кібервійна

Варто згадати хоча б минулорічний переполох, викликаний вірусом «Stuxnet». Цей вірус начебто був створений задля маніпуляцій технічним устаткуванням компанії «Сіменс» і, як припускають, був спрямований проти іранської фабрики зі збагачення урану. Програма швидко поширилися в мережі. До речі, про авторів вірусу «Stuxnet», а також про те, хто і з якою метою його запустив, досі нічого не відомо.

Складність і вишуканість цього вірусу свідчить, що за ним можуть стояти тільки якісь державні структури, зауважив у розмові з радіостанцією «Дойчландфунк» гамбурзький комп’ютерний експерт Ральф Ланґе.

«Ми стали свідками першого в історії справжнього нападу в межах кібервійни, – каже він. – Внаслідок цього нападу з інтернету були зруйновані фізично військові об’єкти. І, якщо мислити військовими категоріями, досягти цього вдалося дуже низькою ціною. Подібне нам доведеться тепер спостерігати частіше», – пророкує експерт.

З огляду на таку ситуацію міністр внутрішніх справ Німеччини виступив за налагодження кращої міжнародної координації в сфері інтернет-безпеки. Він повідомив, що в межах Європейського Союзу вже існують відповідні напрацювання. Придатним для цього форумом, на думку німецького міністра, можуть бути також зустрічі представників семи провідних індустріальних країн світу. В Німеччині створять ще й «Національну раду кібербезпеки», мета якої полягатиме в налагодженні кращої співпраці між державою та економікою у сфері інтернет-безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG