Доступність посилання

ТОП новини

«Східне партнерство» не повністю відповідає потребам і амбіціям України – посол ЄС


Посол з особливих доручень, радник Єврокомісії Петр Мареш
Посол з особливих доручень, радник Єврокомісії Петр Мареш

Київ – Майже два роки минуло відтоді, як з ініціативи Польщі та Швеції Євросоюз започаткував програму «Східне партнерство». Її мета – надати практичну допомогу країнам на сході від Європейського Союзу у здійсненні реформ та розвитку демократії. Але останнім часом із України та держав ЄС чути нарікання на цю програму. Офіційний Київ називає програму корисною, але такою, що не завжди відповідає потребам українського суспільства і не розуміє «особливих потреб» країни. У Брюсселі ж лунають голоси про її забюрократизованість та непрозорість. Які перспективи чекають на «Східне партнерство»? Про це Радіо Свобода поцікавилося у посла з особливих доручень, радника Єврокомісії Петра Мареша.

– Я – чеський дипломат, який опікується програмою «Східне партнерство». Мені подобається ця робота, але я вважаю за потрібне говорити в європейських інституціях про необхідність змінити акценти у програмі. Адже реалії ЄС такі, що нові члени спільноти – колишні країни соціалістичного табору та СРСР – добре пам’ятають свій шлях до ЄС і реформи, які вони впроваджували для цього. Вони подумки ще «переживають» нещодавній шлях, і їхній досвід більш близький, наприклад, українцям, грузинам чи молдованам. І я пропоную більш чітко розділити повноваження: «стара» Європа віднаходить фінансування для «Східного партнерства» – а «нова» Європа управляє процесом його реалізації, наближаючи ці держави до ЄС.

– Ви вважаєте, що досвід Західної Європи інакший, ніж Центрально-Східної?

– Я переконаний, що ми – нові члени ЄС – краще розуміємось на деяких проблемах цього регіону, ніж наші друзі зі «старої Європи». Франція чи Португалія можуть підказати Україні чи Молдові, як краще реформувати органи місцевого самоврядування, виходячи із загальних засадничих принципів реформування. А от і ми і поляки знаємо, як впроваджувати реформи «крок за кроком», бо нещодавно це проходили… Для країн «нової» Європи допомога східним партнерам ЄС у здійсненні програми – це можливість допомогти сусідам, які лише крокують європейською дорогою, і це також змога порівняти, а чи ми самі все правильно зробили… Тож моя позиція: ми краще орієнтуємось у проблемах, які переживають східні сусідки ЄС, і наша консультаційна або ж управляюча функція може бути більш корисною та дієвою.

– А яку роль у здійсненні програми відіграє Україна?

– Для українців «Східне партнерство» не є програмою, яка повністю відповідає потребам та амбіціям країни. Але іншої на сьогодні немає, тож давайте виконувати запропоновані проекти. І виконувати прозоро, чесно, з урахуванням інтересів у першу чергу українського суспільства та пересічних українців, а не чиновників та політиків, які сподіваються поживитись. ЄС не відкидає можливостей заснування інших програм для України та Молдови. Адже, якщо чесно, нині у процесі європейських реформ Молдова випереджає Україну. Тож головну увагу ЄС приділяє цим державам, які більш адекватно реагують на вимоги Євросоюзу, дослухаються до рекомендацій і втілюють глибокі реформи згідно до європейських стандартів. Але повторюю: ЄС відкритий до нових ідей!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG