Доступність посилання

ТОП новини

«Статус Косова вже встановлено» – посол США


Посол Сполучених Штатів у Косові Крістофер Делл
Посол Сполучених Штатів у Косові Крістофер Делл

Прага – Протягом останнього тижня в політичному житті Косова відбулися значні зміни: було обрано президента і затверджено новий уряд. Це відбулося після серії гучних скандалів, у яких були заплетені перші особи цієї самопроголошеної держави. Як виглядають ці процеси очима закордонних спостерігачів? Радіо Свобода запросило до розмови посла Сполучених Штатів у Косові Крістофера Делла.

– Як поява нового керівництва в Приштині може посприяти процесові міжнародного визнання Косова і просунути переговори з Сербією?

– Гадаю, що єдиний спосіб чогось досягти в Косові – це почати всерйоз ставитися до керівництва держави. Очевидно, що події останніх кількох місяців викликали зневіру людей в державні інституції та їхніх лідерів. Єдиний спосіб, як довести, що уряд гідний довіри, – це показати, що він компетентний, відданий, вільний від корупції та працює на благо народу.

– Якою має бути політика щодо півночі Косова, де живуть переважно серби?

– Цей діалог мають вести між собою Косово та Сербія. Північ є частиною Косова. Тут є багато суто технічних питань: наприклад, хто має видавати номери на машини, чи реєструвати акти цивільного стану, чи забезпечувати територію електроенергією. Тому північ Косова має бути також частиною цього діалогу. Але, на нашу думку, діалог не має стосуватися самого статусу півночі. На нашу думку, статус Косова вирішений. Питання територіальної цілісності Косова вирішене. Є простір для переговорів про технічні питання, а не для ідей щодо розчленування Косова і зміни кордонів.

– Зараз Косово вступає в переговорний процес з Європейським Союзом. Але багато оглядачів звертає увагу на те, що це відбувається на тлі послаблення позиції Косова через низку скандалів. Чи Ви погоджуєтесь з цією оцінкою?

– Гадаю, що діалог має бути частиною процесу відновлення міжнародного іміджу Косова. Потрібно показати, що нове керівництво є відповідальним, гнучким і спроможним до співпраці з Європейським Союзом. І не лише з ним, але і з Сербією. Бо завданням є покращити умови життя людей в обох країнах, покращити сусідські стосунки в балканському регіоні. Гадаю, що все це є те, чого ми очікуємо від впевненого і зрілого уряду, який, ми сподіваємося, тепер з’явився в Приштині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG