Доступність посилання

ТОП новини

Суд ЄС заборонив статеву дискримінацію у страхуванні


Емблема Європейського суду
Емблема Європейського суду

Прага – Найвищий суд Європейського Союзу у вівторок заборонив страховим компаніям встановлювати різні ставки полісів для жінок і чоловіків. Це правило почне діяти з грудня наступного року. Експерти попереджають, що загальні ставки страхових полісів можуть вирости.

Це рішення заторкне життя мільйонів європейців. Якщо дотепер жінки переважно платили менше за страховку автомобіля, ніж чоловіки, то тепер така практика буде дискримінацією, попри те, що жінок вважають обережнішими водіями. Рішення Європейського суду також стосується медичного страхування і страхування життя.

Позов у цій справі подали бельгійські споживачі, які виступили проти норм місцевого законодавства, що суперечили європейській директиві від 2007 року щодо надання послуг. «У директиві був виняток стосовно статі під час обрахунку страхових полісів. Суд сьогодні вирішив, що цей виняток не може діяти постійно, бо це буде дискримінацією за статевою ознакою. Тому з 21 грудня 2012 року цього винятку більше не буде», – пояснив Радіо Свобода речник Європейського суду у Люксембурзі Крістофер Фретвелл.

Страхові компанії сприйняли судовий вердикт зі скреготом зубів. Як наголосили в Асоціації британських страхових компаній, від нововведення програють споживачі.

«Ця гендерна заборона є розчаруванням для британських споживачів. Британські страховики боролися з такими намірами протягом останнього десятиліття. Це рішення ігнорує той факт, що врахування статі щодо ризиків дає змогу чоловікам і жінкам отримувати точнішу ціну за їхню страховку», – сказала Радіо Свобода речниця цієї асоціації Келлі Остлер-Койл.

Попередня історія важливіша, ніж стать

Натомість компанія Test-Achats, яка представляє бельгійських споживачів, називає рішенням суду Євросоюзу історичним. Навіть якщо жінок вважають обачливішими на дорозі, то не треба дискримінувати чоловіків, які їздять обережно, вважає це об’єднання споживачів. А страховикам радить враховувати досвід водіїв та їхню історію на дорозі.

Наразі незрозуміло, як саме можуть змінитися страхові поліси. За попередніми розрахунками, жінки-водії тепер будуть змушені платити більше, а чоловіки заощадять. Натомість чоловіки після виходу на пенсію будуть змушені розраховувати на менші страхові платежі, хоча й живуть в середньому менше, ніж жінки.

Водночас деякі європейські експерти очікують, що загальна вартість полісів може зрости, бо страхові компанії будуть перестраховуватися, поки не вироблять іншу систему оцінки ризиків.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG