Доступність посилання

ТОП новини

Що краще?


Не зважаючи на те, що всі ми, люди, як випливає з останніх даних науковців з Арізони (США), є інопланетянами, прибульцями, ми все ж, з освоєнням і «регіоналізацією», на теренах цієї Землі створили певні закони і правила існування.

На жаль, Україна з її населенням здавна не увійшла до так званих «базових районів» цієї гарної блакитної кулі, хоча завжди відчувала впливи з багатьох з них – чи то з царства Хамураппі, чи то з Стародавньої Греції, чи то з Риму...Правда, й основна частина Європи з європейцями також були сусідами цих регіонів, але європейці все ж засвоїли і розвинули головні досягнення тих же вавілонян, греків чи римлян...Американці також взяли все найбільш вживане з цих правових, соціальних і культурних надбань та осучаснили їх.

В Україні ж кажуть, що все те, на основі чого функціонує нині держава – закони, суди, влада, культура, – не годиться і продовжують пошук чогось кращого. Навіть «перший всенародно обраний Президент Кравчук» пішов і «нашептав» діючому Президенту Януковичу чергову «конституційну революцію» через якусь там «асамблею». Хоча ніхто й не знає, що це таке і що воно дасть врешті народу?

Більшість людей в Україні, хоча й хочуть жити, як на Заході, але тих цивілізованих порядків не полюбляють. Ні з НАТО, ні з ЄС, ні, тим більше, зі США, Києву нині якось «не по дорозі»...Та й з Росією також щось «не в’яжеться»...То може хай нинішній Президент Янукович візьме за зразок один з найстаріших устроїв світу, хоча б той же Вавілон чи, точніше – порядки царя Хамураппі (майже 4 тисячі років тому), «Кодекс Хамураппі»? Чим не вихід?

Правда, в царстві Хамураппі вже була дуже розвинена приватна власність на землю й різні форми її оренди. Чого в Україні ще немає. Але то не біда, бо були в Хамураппі землі «царські» (щось на кшталт Межигір’я й прилеглих до нього), «церковні» (якими також управляв цар)... Це, до речі, підходить Віктору Януковичу, він же й так хоче мати лише одну церкву в Україні та управляти нею самостійно. Договірні і сімейно-побутові стосунки царя Хамураппі також добре пасують поглядам Віктора Януковича на сильну централізовану державу. Цар Хамураппі дозволяв, наприклад, навіть відмовлятися від власної жінки на людях, якщо та чомусь не влаштовувала главу сім’ї чи царя. Цар Хамураппі управляв державою за допомогою своїх «олігархів» – «мушкену», «тамкарів». За хабарі, особливо у верхах, у цьому царстві майже ніяких покарань не існувало! Оточення ж царя Хамураппі жило за принципом: «пошук винних, покаранні невинних і нагородження непричетних». Це ж просто ідеально для України!

Але особливо «пасує», як виглядає, нинішній «сильній» владі в Україні карна система царя Хамураппі у цілому. Особливо, так званий «принцип таліону» або «міри за міру», коли «винному визначалася та ж доля, що й потерпілому». Та й суди функціонували в царстві Хамураппі (майже 4 тисячі років тому) як нині в Україні –ніби-то й, з одного боку – змагальні, але врешті все вирішував цар, «він, при бажанні, міг стратити чи помилувати, кого захотів». Основні види покарань в цьому царстві зводилися до смертної кари (яку Партія регіонів хоче відновити) – через спалювання, утоплення або саджання на палю! Чи покарання через відрубування окремих частин тіла – пальців, ніг, рук чи язика, у чому Віктор Янукович також має досвід. Також існували в Хамураппі штрафи та вигнання з країни. Навіть Бог міг карати людей тут лише через царя Хамураппі. Оце стабільність і порядок!

Чи не прийшов час просто, одним указом Президента Януковича, якогось весняного ранку відразу ж ввести у дію по всій Україні – «Кодексу Хамураппі»? Може, його лише перейменувати – у «Кодекс Януковича»! Претензій ззовні, думаю, не буде, бо цього царства і його спадкоємців вже давно немає на світі. На Заході також підтримали б, вони ж за «тверду стабілізацію» в Україні.

Така швидка реформа дуже дешево обійшлася б Україні. Та й українці погодилися б, мабуть, хоча, хто їх коли-небудь питав про таке!? Ввели згори та й годі. Як вважаєте, що краще – безкінечні «асамблеї», «ради з народом», референдуми і конституції, чи просто, явочним порядком, на 4 тисячі років назад, на все готове – життя за цілісним і «твердим» (писаним на камені) «кодексом Хамураппі» чи б то пак – «Кодексом Януковича». Що краще?
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG