Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську скандал навколо трамвайного «секонд-хенду»


Трамвай у Дніпропетровську. Більшість вагонів відпрацювали нормативний термін експлуатації, 2 березня 2011 року
Трамвай у Дніпропетровську. Більшість вагонів відпрацювали нормативний термін експлуатації, 2 березня 2011 року

Дніпропетровськ – Трамвайний парк Дніпропетровська поповнився новими-старими трамваями. Місто придбало партію списаних вагонів, які пройшли капітальний ремонт у Німеччині, за 17 мільйонів гривень. Однак опозиція стверджує, що справжня ціна цих транспортних засобів набагато нижча. Крім того, виявилось, що німецькі вагони не підходять до українських колій – колії у німців вужчі, отож місто вкладає гроші ще й у переобладнання придбаного.

Трамваї «Татра» чеського виробництва їздили у Магдебурзі та Дрездені наприкінці минулого століття. Після модернізації у Німеччині тепер вони мають вийти на вулиці Дніпропетровська. Електротранспортники розхвалюють покупку: м'які сидіння, оновлений салон із сучасним освітленням, неслизька підлога, 40-відсоткове скорочення споживання електроенергії.

Щоб придбати 48 вагонів, місто взяло кредит у комерційному банку – 17 мільйонів гривень. Міська влада каже: купувати нові вагони вітчизняного виробництва дорого, адже один такий коштує кілька мільйонів гривень, німецький же разом із модернізацією та доставкою обійшовся в середньому 250 тисяч гривень. Іноземну обновку доведеться переобладнати, бо українські колії трохи ширші від німецьких, але це не проблема, заявив міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко.

Трамвай на вулицях Дрездена, жовтень 2010
«Ми переобладнаємо трамвайний візок, всю ходову частину... На цій базі ми на багато років уперед матимемо серйозний поступ», – сказав міський голова.

За трамвайний секонд-хенд переплатили утричі?

Утім, народний депутат України Святослав Олійник заявляє, що придбання німецьких трамваїв є аферою. Він підозрює, що місто витратило на іноземний секонд-генд утричі більше, ніж могло б. До того ж, саму угоду уклали з порушеннями чинного законодавства, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Святослав Олійник.

«Кошти, які повинна буде віддавати територіальна громада, були витрачені без проведення належного тендеру. Тепер ми з’ясовуємо, чи справді всі трамваї, які надійшли до Дніпропетровська, пройшли належну модернізацію, витрати на яку становлять більше половини загальної вартості трамваю. Оскільки жоден із трамваїв не вийшов на лінію, то, вочевидь, є серйозні проблеми з їхньою модернізацією», – зазначив народний депутат.

Хмизу у вогонь скандалу підкинула й одна з німецьких фірм, яка займається продажем транспортних засобів. Днями вона надіслала листа до прокуратури Дніпропетровська і попросила з’ясувати подробиці трамвайної угоди. У документі йдеться, що раніше ця фірма пропонувала дніпропетровській міськраді модернізовані вагони за нижчою ціною, але місто відмовилось.

Дніпропетровська влада звинувачення відкидає. За словами керівника комунального підприємства «Міськелектротранс» Володимира Легкого, усі куплені вагони в доброму стані. Подібні трамваї, каже він, уже їздять вулицями Казахстану, Росії, деяких європейських країн – і пасажири задоволені.

«Трамваї в основному 77-го-87-го року випуску. Вартість вагонів – від 20 до 23 тисяч євро. Усі вагони пройшли капітальний ремонт у Німеччині. Після нас такі вагони придбали міста Румунії та Болгарії. Вагони у відмінному стані, зараз вони проходять випробування, за 6 років вони мають окупитися», – зазначив директор «Міськелектротрансу».

У Дніпропетровську вже провели перше вуличне випробування шістьох трамваїв із Німеччини. Між тим справою їхнього придбання зацікавилась Федеральна прокуратура Німеччини.

Довідка для сайту:

Комунальне підприємство «Дніпропетровський електротранспорт» є комунальним перевізником, що забезпечує рух пасажирів основними магістралями Дніпропетровська. На балансі підприємства є 268 одиниць трамвайних вагонів, 238 із яких відпрацювали нормативний термін експлуатації.

«Татра Т-3» – трамвайні вагони чеського виробництва. Випуск був налагоджений 1960 року, зняті з виробництва 1989-го.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG