Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові розгорілися дискусії навколо перенесення пам’ятника більшовикам


Харків – Суперечка навколо пам’ятників радянської епохи виникла в Харкові. Міська влада заявила про плани демонтувати монумент більшовикам у центрі Харкова і перенести його на околицю. Утім, комуністи обіцяють усіляко чинити опір намірам міської влади.

Пам’ятник більшовикам, заввишки 18 метрів, харків’яни жартома називають «п’ятеро з ломбарду» (за свідченнями старожилів, колись за пам’ятником у будівлі нинішнього Історичного музею дійсно був ломбард). Монумент встановили в листопаді 1975 року на честь проголошення радянської влади в Україні. Прибрати пам’ятник з майдану Конституції харківська влада вирішила, щоб зробити це місце привабливим для туристів і зручним для місцевих мешканців.

Із початком реконструкції площі Конституції, яка має розпочатися цього року, пам’ятник більшовикам-героям громадянської війни перенесуть до будинку культури тракторного заводу. Про це заявив міський голова Геннадій Кернес. Землю під нього у сквері на околиці міста виділили ще три роки тому. Тоді рішення підтримала, зокрема, і фракція КПУ в міськраді, розповів голова обласної адміністрації Михайло Добкін. Сьогодні ж комуністи обіцяють чинити опір демонтажу.

«Що це за сверблячка перебудови? В нас вже був один перебудовник і розвалив цілу державу… Ми будемо заперечувати, перешкоджати, як тільки зможемо вплинути на це рішення», – заявила Радіо Свобода голова харківського обкому КПУ Алла Александровська.

Комуністи кажуть, що консультувалися із архітекторами, і ті порадили не чіпати пам’ятник. Мовляв, фундамент залягає глибоко під землею, перенести монумент можна, лише зрізавши верхню частину, тож не пошкодити «більшовиків» не вдасться.

Думки харків’ян різняться


Як ідею перенесення пам’ятника більшовикам оцінюють самі харків’яни? Про це Радіо Свобода поцікавилося в перехожих на вулицях містах.

– Погана ідея! В усіх європейських країнах пам’ятники недоторканні. Навіть якщо ми перенесемо його у район тракторного заводу, наскільки я знаю плани нашого губернатора, це не найкраще рішення. Історію не можна змінювати, вона вічна.

– Гадаю, його не варто чіпати. Скільки він вже тут стоїть, і він нікому не заважає.

– Скільки грошей на це піде, ви рахували? Його треба демонтувати, а там змонтувати.

– Кому він тут потрібен? Абсолютно не вписується в навколишню архітектуру, якийсь кострубатий пам’ятник!

– Мені все одно, навіть не знаю!


Демонтувати всі радянські пам’ятки у Харкові від керівників міста вимагає місцевий осередок ВО «Свобода». Наступним кроком, на думку активістів, має стати знесення пам’ятника Леніну, що стоїть на майдані Свободи. Натомість міська влада заявляє, що його не чіпатимуть, до того ж цей монумент нещодавно відремонтували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG