Доступність посилання

ТОП новини

Перевидано книгу «Життя і твори Тараса Шевченка», яку написав приятель поета


Книга Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка»
Книга Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка»

Київ – Сьогодні у Києві презентували перевидану книгу Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка». Це перша біографія Кобзаря, яку написав близький приятель поета.

Книга «Життя і твори Тараса Шевченка» востаннє видана у 1882 році, ще за життя автора – Михайла Чалого, який у передмові до неї написав: «Пам’ять про народного поета має стати для українців святинею».

Повернути сучасним українцям пам’ять про Кобзаря та його творчу спадщину – таке завдання ставили перед собою ініціатори перевидання – Національний інститут літератури та видавництво «Веселка». А фінансову підтримку надав Благодійний фонд «Рідна Україна».

Микола Томенко
Директор Фонду – віце-голова Верховної Ради Микола Томенко – на презентації у Меморіальному музеї-будинку Кобзаря розповів, що перевидання біографії Шевченка приурочене до березневих «Шевченкових днів» та 150-ї річниці посмертного повернення Кобзаря в Україну.

«За сім днів до дня народження Шевченка оргкомітет урядовий створили. І от ми з колегами протягом року, знаючи, що уряд таку активність буде проявляти (у лапках), мусили щось від себе невеличке, але зробити.Тому що рік спеціальний: 20 років Незалежності, 150 років смерті Шевченка та водночас і його повернення в Україну, –зазначив Томенко. – Ми у Фонді розглянули кілька проектів, які пропонувались, і зійшлись на тому, що було б справедливо і правильно видати книжку Михайла Чалого – чоловіка, який і знав, і переймався перепохованням та літературною спадщиною Шевченка».

Книжку передадуть бібліотекам та освітнім і науковим установам

Валерія Смілянська
Завідувач відділу Шевченкознавства Інституту літератури Валерія Смілянська зауважила, що укладена Михайлом Чалим біографія Шевченка спричинила інтерес до творчості поета далеко поза межами України.

«Львівський студент Гвідо де Баталія, користуючись матеріалами Чалого, укладає польською мовою біографію Шевченка. Далі книгою Чалого користується Василь Маслов, який раніше зустрів Шевченка – у 1859 році. А у 1882 році виходить уже ця книжка. Можете уявити, як тяжко і складно було Чалому збирати біографічні дані про свого друга, адже справи, наприклад, Кирило-Мефодіївського братства зберігалися під замком в архівах охранки. Тож Чалий користувався і власними спогадами від розмов із Кобзарем. І спогадами його родини та друзів, він проїхав по тих місцях на Черкащині, які пов’язані з життям Тараса Григоровича», – розповіла літературознавець.

За словами Валерії Смілянської, за більш ніж сто років Шевченкіани, науковці уточнили багато фактів із життя Кобзаря та знайшли його твори, котрі вважалися загубленими. Але книжка Чалого – вельми цінне свідоцтво Шевченкової доби.

Секретар комісії Київради з питань освіти та науки Олексій Давиденко повідомив, що Фонд «Рідна Україна» у найближчі дні передасть примірники книги «Життя і твори Тараса Шевченка» бібліотекам та освітнім і науковим установам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG